Най-големият от 30-те обитаеми острова на Бахамите – Андрос, обхваща 160 км чиста брегова ивица, богата дива природа и сложна подводна система, която се намира близо до третия по големина бариерен риф в света.

Но въпреки размера си, островът, съставен от Северен Андрос, Мангроув Кей и Южен Андрос, има много ненаселени участъци, не разполага с круизно пристанище или с ол инклузив курорти.

За сметка на това обаче, като вход към дълбоководен басейн, наречен Езикът на океана, гмуркането в широкия бариерен риф Андрос е едно от най-добрите неща за правене на Бахамите, заедно с изследването на най-голямата концентрация на сини дупки в региона (и света).

Колоритната столица на острова - Северен Андрос, е дом на индианското племе семиноли, което се специализира в ръчното боядисване на памучни платове Androsia.

А в Централен Андрос историческите забележителности включват вековната католическа църква „Света Мария“ и невероятния за гмуркане национален парк „Сините дупки“. Има и места за настаняване за всеки тип пътешественик - от частни убежища до световноизвестни рибарски хижи.

Ако планирате посещението си правилно, можете дори да присъствате на някое от годишните събития, на които семинолите се състезават в плетене на кошници и риболов.

„Андрос е наистина прекрасно място. Това е отдалечено кътче, сгушено в западната част на Бахамските острови, където можете да се насладите на страхотен риболов и храна“, казва Черил Бастиан, собственик на Swain's Cay Lodge.

„Андросийците са гостоприемни и най-голямото им желание е да се насладите на престоя си,“ допълва той. Ето как да направите точно това на Андрос, според T+L.

Гмуркане от световна класа

Бариерен риф Андрос е третият по дължина в света, гъмжащ от морски живот. С голяма концентрация на сини дупки и пещери, няма да имате проблеми с откриването на невероятни подводни пейзажи.

Дълбоководен риболов

Освен рай за гмуркачите, Андрос привлича и не по-малко запалени рибари, които се връщат на него година след година. На въдиците им се закача и по-едър улов, като жълтопер тон и баракуда.

Национални паркове

На Андрос има пет защитени национални парка, включително Уестсайд, който се простира на повече от 1.5 милиона акра с гъсти мангрови гори и уникална екосистема. Площта на национален парк Сините дупки е 40 000 акра, като включва сладководни резервоари и сини дупки.

Сините дупки

На острова има повече от 180 от тези природни чудеса, а най-популярните от тях включват Старгейт, Ел Дорадо и Синята дупка на Бенджамин. Много хотели и места за гмуркане също предлагат обиколки на тези подводни реликви.

Най-доброто време за посещение

Най-доброто време за посещение на Андрос е от средата на декември до април, но е важно да се отбележи, че това е и високият сезон, когато има повече тълпи и цените са по-високи. През юни и юли се провеждат големи фестивали, като All Andros & Berry Islands Regatta и All Andros Crab Fest.

Как да стигнете до острова?

Редица авиокомпании предлагат полети до трите местни летища от Насау, Бахамите, и Форт Лодърдейл, Флорида.

Как да се придвижвате на Андрос?

Предлагат се автомобили и ванове под наем, като цените започват от $85 на ден за първите и $120 на ден за вторите. Имайте предвид, че някои компании може да изискват депозит. На Андрос няма автобуси или други форми на обществен транспорт. Такситата са лесно достъпни.