Как да засадим мурсалски чай в оранжерията, да го отгледаме в компостирана пръст и да разработим продукти от изсушената билка? 

Тази иновативна учебна програма беше представена от клубовете „Зелени предприемачи“, „Активни младежи“, „Арт ателие“ и „Силивряк“ по време на регионален форум за образователни иновации за Южен Централен район по Национална програма „Иновации в действие“.

По време на форума началникът на кабинета на министъра на образованието и науката Наталия Михалевска разговаря с ученици и учители за ползата от извънкласните дейности, в които се включват четирите клуба.

Децата разказваха с ентусиазъм за своето производство и колко е приятно сами да създават продукти от собствената си реколта. Михалевска е първият ръководител на програма „Иновации в действие“, която с всяка следваща година се допълва с нови модули и дейности, насочени към промяна на модела на образование.

Целият цикъл на производство се осъществява съвместно от учениците, ръководени от Елмира Бонкалова-Косова, учител по право, икономика и предприемачество в Професионалната гимназия по икономика (ПГИ) „Карл Маркс“ в Смолян.

Учениците от „Зелени предприемачи“ разработват бизнесплан, лого и мото за продуктите. Участниците от „Силивряк“ вече са засадили стръковете с мурсалски чай в оранжерията и се грижат за отглеждането. „Активни младежи“ разказват в театрална постановка легендата за мурсалския чай.

Учители, ученици и родители от 32 училища от 6 области в страната, педагогически специалисти, представители на висши училища и научни институти участваха във форума.

В дискусията „Иновативни днес-успешни утре“ участват представители на училища от областите Смолян, Кърджали, Пловдив, Хасково, Пазарджик и София. В програмата на форума са включени творчески работилници, в които се споделят педагогически практики за учене чрез правене и преживяване. Има и състезание „Познай чая“ с три отделни игри: „Познай билката“, „Чaeн дeгycтaтop“ и Eĸo eĸcпeдиция.

Предвиден е и също иновационен лагер с участието на ученици и родители, които ще генерират инoвaтивни бизнec идeи. В чeтиpи инoвaциoнни paбoтилници ще изработват издeлия oт eĸo-мaтepиaли, пpoизвoдcтвo нa eĸoлoгични пpoдyĸти, ще cъздaвaт poбoти и ще представят poдoпcĸия фoлĸлop.

В смолянската гимназия, която е домакин на форума заедно с РУО, се обучават 256 ученици. Освен по националните програми на МОН, те се включват в програма „Еразъм+“, в олимпиади и състезания, където печелят награди.