Щатският производител на електромобили Tesla понижи отново цените на колите си на редица основни пазари, сред които САЩ, Китай и Германия.  Този ход идва на фона на резкия спад в продажбите на автомобили през първите три месеца на годината.

Ценовата война между производителите на електромобили се ожесточава, като тя е особено сериозна от страна на китайските компании.

Очаква се Tesla да обяви финансовите си резултати за първото тримесечие на 2024 г. във вторник - след края на борсовата сесия в САЩ.

В пост в социалната мрежа X главният изпълнителен директор на компанията Илон Мъск заяви, че "цените на Tesla трябва да се променят често, за да бъде съобразено производството с търсенето".

В Китай компанията намали базовата цена на обновения Model 3 с 14 000 юана (1 934 долара) - до 231 900 юана (31 960 долара). Цените на Model Y, Model X и Model S в САЩ бяха намалени с 2 000 долара в петък.

Понижения на цените е имало и в много други страни в Европа, Близкия Изток и Африка, според публикация на агенция Reuters.

Компанията предизвика ценова война при електромобилите преди повече от година, когато агресивно намали цените за сметка на маржа си на печалба.

Тя обновява по-бавно остаряващите си модели, докато конкуренти в Китай, като BYD и Nio, пускат по-евтини автомобили. Китайският производител на смартфони Xiaomi също представи първия си електромобил през миналия месец.

Миналата седмица Tesla обяви планове за освобождаването на над 10% от служителите си по света.

Заради "много сериозни задължения във връзка с Tesla" през уикенда Мъск обяви, че ще отложи планираното си посещение на Индия, където трябваше да се срещне с премиера Нарендра Моди.

В петък компанията обяви изтегляне от пазара на хиляди нови автомобили от модела Cybertruck поради съображения за сигурност.

Цената на акциите на Tesla пада с над 40% от началото на годината.