Нов открит паркинг за 1000 автомобила строят на Терминал 2 на летище София. Съоръжението, което ще се простира на обща площ от 25 хил. кв. м, трябва да бъде завършено до октомври.

На паркинга ще бъдат обособени места за електрически автомобили със зарядни станции. Ще бъде внедрена система за контрол на достъпа, както и бариерна система, разпознаваща регистрационния номер на колите.

В района ще бъде изградена и нова пътна инфраструктура, включително нов обратен завой. Цялостната инвестиция ще възлезе на 8 млн. лв., стана ясно по време на първата копка на строителния обект.

"Този проект е ключов за СОФ Кънект и е част от плана за развитие и модернизация на летище София. Той е и възможност да приложим най-добрите европейски практики", заяви главният изпълнителен директор на концесионера на столичния аеропорт Хесус Кабайеро. 

"След изграждането на открития паркинг пътниците ще имат на разположение около 1800 паркоместа. След приключването на проекта започва и ремонтът на покрития паркинг на летището", посочи още Кабайеро.

43 млн. лв. се очаква да инвестира в летище София СОФ Кънект през 2024 г., уточни заместник-министърът на транспорта и съобщенията Анна Михнева-Натова.

За миналата година са вложени 54 млн. лв., а до края на 2025 г. - в рамките на петгодишния му инвестиционен план, концесионерът трябва да инвестира в аеропорта 143 млн. лв. СОФ Кънект пое управлението на летище София за срок от 35 години на 19 април 2021 г.