През последните години милиардерските мазета завладяват нови територии – подземните части в домовете на богатите и известните се разширяват.

Една австрийска компания иска да стигне и по-далеч, предлагайки възможност за дълбоко гмуркане в света на суперяхтите, като изгради персонализирани частни подводници. Те ще могат да се спускат на 250 метра под повърхността и да останат под вода до четири седмици.

Migaloo представи амбициозните си планове за „единствената частна потопяема суперяхта в света“, предлагаща „все още несъществуваща алтернатива на големите частни надводни кораби“.

Детска площадка за милиардери

Подводницата, наречена M5, ще бъде дълга 165.8 метра и широка 23 метра с обхват от около 15 000 километра и скорост до 20 възела, когато е на повърхността (или 12 възела, когато е под вода).

Въпреки това, посочват от компанията, „размерите на хибрида между подводница и яхта, екстериорът и интериорът зависят от предпочитанията на собствениците.“

Подобно на всяка суперяхта за милиардери, която си заслужава, дизайнът по подразбиране включва хеликоптерна площадка, плувен басейн и спа център, фитнес зала, кино в художествена галерия, парти зона с DJ кабина, заедно с много места за отдих или вечеря.

В опционалните екстри са още балон с горещ въздух и подводна станция за хранене на акули. Има възможност и за разполагането на по-малки подводници, събиращи до 12 гости.

Частна потопяема крепост

„Собствениците търсят уединение, сигурност и защита за себе си, своите гости и ценности“, казва изпълнителният директор на Migaloo Кристиан Гъмполд. Персонализираните системи за сигурност ще бъдат осигурени от американския партньор на компанията SAFE, обещавайки „защита отвъд военен клас“ за това, което наричат „частна потопяема крепост“.

Каква е цената на тази частна водна страна на чудесата? Проектът няма посочена конкретна стойност поради изобилието от опции за персонализиране, но широко разпространената оценка за Migaloo M5 е около 2 милиарда долара за начало (и това е преди да помислите за поддръжка).

Мечти за подводници

M5 използва доказани технологии, заимствани от вече съществуващи моторни яхти и подводници. Стои обаче въпросът кой е достатъчно богат, за да купи това подводно леговище.

Това не е първият опит за създаване на луксозна подводница. Aston Martin разкри планове за концептуален кораб на стойност 4 милиона долара през 2017 г.

Това не е и първият път, в който Migaloo попада в заглавията заради своите необикновени визии. На яхтеното изложение в Монако през 2015 г. компанията демонстрира планове за изграждане на Kokomo Ailand - 80-метров частен плаващ остров с водопад.

А дали Migaloo M5 ще се появи в реалността или ще потъне безследно в небитието на неосъществените проекти? Трудно е да се каже.