Култовият високопроходим автомобил Mercedes G-Wagen, който в България е по-известен като G-класа, навлиза в нов етап на своето развитие. Моделът вече ще разполага с версия с изцяло електрическо задвижване, пише The Verge. 

Mercedes-Benz G 580 с EQ технология ще работи с батерия от 116 киловатчаса, допълнена с четири индивидуално контролирани двигателя с максимална обща мощност от 432 kW, или еквивалента на около 580 конски сили и максимален въртящ момент 1164 нютон-метра.

"G-Wagen е като чантата Birkin на Mercedes. Всеки иска такава и времето за чакане е наистина дълго. Може би това е най-желаната кола в нашето портфолио", се пошегува преди време изпълнителният директор на Mercedes-Benz Ола Келениус.

С голямата мощност обаче идват и големи разходи. Стартовата цена на Mercedes-Benz G 580 ще започне от 142 хиляди евро, а версията Edition One ще се продава за 192 хиляди евро. Това е доста над стойността на бензиновите модели, които обикновено започват от около 143 000 евро. 

Edition One ще бъде ексклузивна за пазара в САЩ и ще пристигне при дилърите през втората половина на 2024 г.

G 580 ще бъде изграден върху концепция на стълбовидна рама, която, според автомобилния производител, е фундаментална за неговата проходимост.

Подобно на своите бензинови еквиваленти, шасито включва независимо предно окачване с двойни носачи, както и новоразработена твърда задна ос за по-нисък център на тежестта. Батерията осигурява пробег на автомобила от приблизително 473 км по стандарта WLTP, но в реални условия, особено извън пътя, вероятно обхватът ще е по-нисък. 

Електрическият G-Wagen ще се предлага с дълъг списък от екстри, подпомагащи представянето му по пресечен терен. Системата за помощ в завой G-Turn ще работи върху неасфалтирани пътища само при ниски скорости.

А тристепенната интелигентна офроуд функция за "пълзене" ще поддържа оптималната скорост на електрическия SUV по неравни повърхности. От Mercedes твърдят, че всъдеходът може да остане стабилен на наклони до 35 градуса и има максимална дълбочина на брод от 850 милиметра. 

Разбира се, движението извън пътя изисква и допълнителна защита за батерията, която се съхранява в пода на автомобила за снижаване на центъра на тежестта. Всяка частица чакъл е потенциална опасност, когато шофирате с двустепенна литиево-йонна батерия с 216 клетки.

Предпазната плоча под каросерията, която е уникална за електрическата G-класа, е направена от "интелигентна смес от материали". Тя включва въглеродни влакна, които увеличават твърдостта, в сравнение с алтернативите, направени от стомана или алуминий, казват от компанията. Освен това тя осигурява дълготрайна защита от корозия и спестява тегло. 

Плочата е с дебелина 26 милиметра, тежи 57.6 килограма и е прикрепена към рамата с повече от 50 стоманени винта.

От Mercedes са прибегнали и до друг "трик", който започва да се превръща в нещо нормално за новите електромобили - фалшив шум от двигателя, наречен G-Roar. Вдъхновен от "емоционалните V8 звуци" на бензиновата гама, G-Roar ще използва външни високоговорители, за да издава звук, който симулира "дълбоките баси и звучни тонове" на своя събрат с конвенционално гориво.

Звуците могат да се променят при превключване между режимите на шофиране - Comfort създава по-сдържан фалшив шум на двигателя, докато Sport върви с по-мощен звук.

Дори и с акцент върху офроуда, представянето на G 580 с EQ технология на асфалта също е прилично. Електрическият SUV може да ускори от 0 до 100 км/ч за 4.7 секунди, а максималната му скорост е ограничена електронно до 180 км/ч.

Екстериорът е почти идентичен с текущата моделна гама на G-Wagen. Дизайнерската кутия, монтирана отзад, изглежда идеална за поставяне на резервна гума, но всъщност крие друга изненада - кабели за зареждане и други екстри по избор, като вериги за сняг. Разбира се, ако искате да сте традиционалисти, можете да приберете и резервната си гума там. 

Отвътре електрическият G-Wagen се придържа към това, което работи, запазвайки дръжката за пътника и ограждайки всичко с въглеродни влакна. Има много физически бутони, а вентилационните отвори са с традиционната кръгла форма.

12.3-инчовият цифров дисплей работи с добре приетата информационно-развлекателна система MBUX на Mercedes, но също така поддържа Apple CarPlay и Android Auto.

Пътниците на задните седалки пък могат да се насладят на техните лични 11.6-инчови сензорни екрани, които са монтирани на гърба на предните седалки. Съдържанието може да бъде преместено от задния към предния дисплей — но гледането на видео и сърфирането в интернет са запазени само за режим паркинг.

Електрическият G-Wagen за първи път се появи в концептуална форма през 2021 г. и след това отново през 2022 г., въпреки липсата на яснота на компанията относно производствените планове. 

Но оттогава на пазара се появиха много електрически офроудъри, включително Ford F-150 Lightning, Chevy Silverado EV, Hummer EV и Rivian R1T и R1S. Дали обаче някое от тези превозни средства действително се използва за истински офроуд е спорно.

Вероятно и електрическата G-класа ще запази тази тенденция, тъй като напоследък тя се забелязва по-често на паркингите пред къщите в преситжните квартали, отколкото по пътеките на пустинята Моаб, например.

И все пак, G 580 е знак, че въпреки някои от негативните прогнози за електрификацията на автоиндустрията от страна на Mercedes, компанията разбира, че дори и супер луксозните ѝ статус символи рано или късно ще трябва да се сдобият с батерии, пише още The Verge.