Германският производител на луксозни автомобили Mercedes-Benz обяви, че е сключил споразумение с Google в сферата на автомобилната навигация.

В резултат компанията ще предлага "суперкомпютри" във всеки автомобил с автоматизирани сензори за управление в опит да се конкурира с Tesla и новите марки от Китай.

Нови и стари автопроизводители се надпреварват да оборудват автомобилите си със софтуерните спефицикации, въведени от Tesla, които позволяват представянето на автомобила, пробегът, който позволява батерията, и автономното управление да бъдат обновявани от разстояние.

Mercedes-Benz е сключила споразумение да споделя приходите си с производителя на полупроводници Nvidia Corp, която е партньор на компанията в сферата на софтуера за автономно управление от 2020 г., като целта е да се намалят предварителните разходи за закупуването на скъпи и мощни чипове, посочва главният изпълнителен директор Ола Калениус.

„Плащате само за сериозно субсидиран чип, а след това измисляте как да максимизирате съвместните приходи“, казва той, мотивирайки се, че невъзстановимите разходи ще бъдат ниски, дори ако шофьорите не използват всяка функция, която чипът позволява.

Само автомобилите на клиентите, които плащат за допълнителен пакет, ще бъдат оборудвани със сензорната технология Lidar и друг хардуер за автономно управление от Ниво 3, които имат по-големи променливи разходи, казва Калениус.

Производителят на сензори за автономно управление Luminar Technologies Inc, в която Mercedes притежава малък дял, обяви тази седмица, че е сключила мултимилиардна сделка с автомобилния гигант за интегрирането на нейните чипове в редица коли до средата на десетилетието, което оскъпи акциите на Luminar с над 25%.

Mercedes-Benz е генерирала над 1 млрд. евро приходи от активиран софтуер през 2022 г. и очаква тази сума да нарасне няколко пъти до 2030 г. след като пусне новата операционна система MB.OS от средата на десетилетието.

Партньорството с Google

От Mercedes обявиха, че сътрудничеството с Google ще ѝ позволява да предлага информация за трафика и автоматично пренасочване в нейните автомобили.

Шофьорите също така ще могат да гледат YouTube на информационно-развлекателната система в автомобила, когато той е паркиран или по време на автономно управление от Ниво 3.

Други автопроизводители, като General Motors, Renault, Nissan и Ford, внедриха целия пакет услуги на Google в своите автомобили, предлагайки функции, като Google Maps, Google Assistant и други приложения.

Всички автомобили от предстоящата модулна архитектурна платформа на Mercedes също така ще разполагат с т. нар. хиперекрани, които се простират от единия край на предното табло до другия.