„Колко пластмаса ще хапнете за вечеря, господине? А вие, госпожо?" Въпреки че това може да ви звучи като реплика от сатиричен скеч, изследванията показват, че е твърде близо до реалността.

Деветдесет процента от животинските и растителните протеинови проби са положителни за микропластмаси - малки полимерни фрагменти, чиято големина може да варира от 5 милиметра до 1/25 000 от 1 микрометър, според проучване от февруари 2024 г. Всичко по-малко от 1 микрометър е нанопластмаса, която трябва да се измерва в милиардни от метъра.

Дори вегетарианците не могат да избягат поглъщането й, според проучване от 2021 г. Ако пластмасата е достатъчно малка, плодовете и зеленчуците могат да я абсорбират през своите коренови системи и да прехвърлят тези химически частици в стъблата, листата, семената и плодовете си.

Солта също може да съдържа пластмаса. Проучване от 2023 г. установи, че в едрата хималайска розова сол, добита от земята, има най-много микропластмаси, следвана от черната и морската сол. Захарта също е „важен проводник на тези микрозамърсители до хората“, според проучване от 2022 г.

Дори торбичките чай, много от които са направени от пластмаса, могат да отделят огромни количества от нея. Изследователи от McGill University в канадския град Квебек откриват, че варенето на едно пластмасово пакетче чай освобождава около 11.6 милиарда микропластмасови и 3.1 милиарда нанопластмасови частици във водата.

Оризът също е сред виновниците за замърсяването на човешкото тяло. Проучване на университета в Куинсланд установява, че за всеки 100 грама (1/2 чаша) ориз, който хората ядат, те консумират три до четири милиграма пластмаса - числото скача до 13 милиграма на порция за инстантен ориз.

Можете да намалите замърсяването с пластмаса с до 40% чрез измиване на ориза, съветват изследователи. Това също помага за намаляване на арсена, който може да бъде с високо съдържание в ориза.

Да не забравяме бутилираната вода. Един литър вода – еквивалентът на две бутилирани води със стандартен размер – съдържа средно 240 000 пластмасови частици от седем вида пластмаси, включително нанопластмаси, според проучване от март 2024 г.

Опасности за човешкото здраве

Докато микропластмаси са откривани в белите дробове, в плацентата на бременните и в плода, в кърмата и кръвта, доскоро имаше много малко изследвания за това как тези полимери влияят на органите и функциите на тялото.

Проучване от март 2024 г. установи, че хората с микро или нанопластмаса в артериите на шията са два пъти по-склонни да получат инфаркт, инсулт или да умрат по каквато и да е причина през следващите три години, отколкото хората, които нямат такава.

Нанопластмасите са най-тревожният вид пластмасово замърсяване за човешкото здраве, казват експерти. Миниатюрните частици могат да нахлуят в отделни клетки и тъкани в основните органи, като потенциално прекъснат клетъчните процеси и отлагат ендокринно разрушаващи химикали, като бисфеноли, фталати, тежки метали и други.

„Всички тези химикали се използват в производството на пластмаса, така че ако тя си проправи път към нас, носи тези химикали със себе си“, казва Шери „Сам“ Мейсън, директор по устойчивост в Penn State Behrend в Ери, Пенсилвания, за CNN.

„И тъй като температурата на човека е по-висока от външната, тези химикали ще мигрират от пластмасата и ще се озоват в тялото ни. Те могат да бъдат пренесени в черния дроб, бъбреците и мозъка и дори да преминат през границата на плацентата и да попаднат в неродено дете“.

Всички видове протеини съдържат микропластмаси

В проучване, публикувано в Environmental Research, изследователите са разгледали над дузина често консумирани протеини, включително говеждо, пилешко, свинско, морски дарове, тофу и няколко алтернативи на растително месо.

Панираните скариди съдържат най-много частици от най-малката пластмаса - средно над 300 микропластмасови парчета на порция. На второ място са хапките на растителна основа с под 100 броя на порция, следвани от пилешки хапки, рибни пръчици и други. Най-малко замърсените протеини са пилешките гърди, следвани от свинските котлети и тофуто.

След сравняване на резултатите с данните за потреблението на потребителите, изследователите изчисляват, че средната експозиция на възрастни американци на микропластмаса може да варира между 11 000 и 29 000 частици годишно с максимална очаквана експозиция от 3.8 милиона микропластмаси годишно.

Плодове и зеленчуци с високо съдържание на пластмаса

Проучването, публикувано в Environmental Science, открива между 52 050 и 233 000 пластмасови частици под 10 микрометра - всеки микрометър е около диаметъра на дъждовна капка, в различни плодове и зеленчуци.

Ябълките и морковите са съответно най-замърсените с над 100 000 микропластмаси на грам. Най-малките частици са открити в морковите, докато най-големите парчета пластмаса са намерени в марулята, която е и най-малко замърсеният зеленчук.

Пластмасите са навсякъде

Днес по света има зашеметяващ брой пластмаси, според скорошен анализ, както и 16 000 пластмасови химикала, като най-малко 4 200 от тях се считат за „силно опасни“ за човешкото здраве и околната среда.

Тъй като тези химикали се разграждат в околната среда, те могат да се превърнат в микропластмаси и след това в нанопластмаси - толкова малки частици, че науката се бори десетилетия, за да ги види.

Скорошно проучване, базирано на съвсем нова технология, установява, че броят на нанопластмасите в три популярни марки вода, продавани в Съединените щати, е между 110 000 и 370 000 на литър, ако не и повече.

Предишни изследвания, използващи по-стара технология, са идентифицирали само около 300 нанопластмаси в бутилирана вода, заедно с по-големи микропластмаси.

Начини за намаляване на пластмасата

Нивата на замърсяване, открити в бутилираната вода, подсилват дългогодишните експертни съвети да се пие чешмяна вода от стъклени или неръждаеми стоманени съдове, за да се намали експозицията на микропластмаси, казва Мейсън. Този съвет се отнася и за други храни и напитки, опаковани в пластмаса, добавя експертът.

„По почти същия начин, по който ние непрекъснато отделяме клетки от кожата, пластмасите постоянно отделят малки парченца, които се отчупват, например когато отворите пластмасовата кутия с купеното от магазина сирене или салатата, увита в найлон.“

Докато науката научава повече за пластмасите, които консумираме, има неща, които хората могат да направят, за да намалят експозицията си на тях, според експерти.

  • Избягвайте храни, съхранявани в пластмасов контейнер. Избирайте поставени в стъкло, емайлирани съдове или фолио.
  • Носете дрехи от естествени материи и купувайте продукти от естествени материали.
  • Не използвайте пластмаса в микровълновата фурна. Вместо това затопляйте храната в друг вид съдове или използвайте котлона.
  • Консумирайте възможно най-много прясна храна и ограничете купуването на преработени и свръхобработени храни, опаковани в найлон.