Употребата на пластмаса в страните от Г-20 е на път почти да се удвои до средата на века, освен ако не бъде съставен цялостен и юридически обвързващ глобален договор за ограничаване на потреблението.

Това се посочва в анализ на изследователския център Back to Blue, цитиран от Ройтерс.  
 
Организацията на обединените нации започна преговори за споразумение за справяне с пластмасовото замърсяване в Уругвай през ноември, като една от целите е именно съставяне на законно обвързващ договор до края на следващата година. 

До момента около 175 държави са се включили в преговорите, но ако те се провалят, годишното производство на пластмаса в страните от Г-20 може да нарасне до 451 милиона тона до 2050 г. Количеството би било със 75% над нивата от 2019 г., по данни на Back to Blue.

"Не трябва да има илюзии, че преговорите за договора ще бъдат лесни. Шансовете за провал са значителни, тъй като дори да се появи някакъв договор, той може да се окаже твърде слаб, за да обърне пластмасовия "прилив"", коментират от изследователската група.   

Тя призовава за по-агресивна забрана на пластмасата за еднократна употреба, по-високи данъци върху производството и задължителни схеми, които да направят фирмите отговорни за целия жизнен цикъл на техните продукти, включително рециклирането и изхвърлянето им.

Комбинираните мерки биха могли да ограничат годишното потребление до 325 милиона тона до 2050 г., но то все още ще бъде с 25% по-високо от това през 2019 г.
 
Сред страните от Г-20, които все още не са въвели национални забрани за пластмасовите продукти за еднократна употреба, са САЩ, Бразилия, Индонезия и Турция, се посочва още в доклада.