Крит - най-големият остров в Гърция, се простира на 8 450 квадратни километра и предлага изобилие от древна история, невероятна храна и естествена красота.

„Често описвам Крит като компактна островна версия на Калифорния. Имаме сърф през лятото и ски през зимата. През топлия сезон се наслаждаваме на планински туризъм и плажуване на пясъчни ивици, достъпни само с лодка“, разказва екскурзоводът от Ханя Анастасия Сотиропулос за T+L.

„Истинското съкровище на Крит обаче са хората. Фермерите, земеделците, рибарите, художниците, ресторантьорите, винопроизводителите, музикантите и домакините създават уникални преживявания за онези, които имат късмета да посетят този невероятен остров.“

Готови ли сте да го изследвате сами? Ето всичко, което трябва да знаете, преди да планирате пътуване до Крит.

Градове, които да посетите

Ханя

Посещението на Стария град на Ханя е задължително – не можете да пропуснете неговата очарователна венецианска, турска и гръцка архитектура.

За да се възползвате максимално от времето си, резервирайте обиколка с водач, който може да ви покаже всички забележителности и първокласни места за страхотна храна.

Ретимно

Насладете се на малко повече венецианска архитектура в Стария град на Ретимно - един от най-добре запазените исторически квартали на Крит.

Градът е изграден около венецианската крепост, която предлага фантастични панорамни гледки от високата си позиция на хълм. Не пропускайте занаятчийските магазини, в които ще откриете идеалния сувенир.

Ираклион

Нито едно посещение на Крит не е пълно без разходка из неговата столица Ираклион. Тук посетителите могат да разгледат множество исторически обекти, Археологическия музей и всички оживени пазари, кафенета и барове. Бонус - дворецът Кносос е само на кратко разстояние с кола.

Най-добрите неща за правене

Разгледайте двореца Кносос

Потопете се в повече от 4000 години гръцка история в двореца Кносос - най-емблематичния археологически обект на Крит. Древният комплекс е масивен и предлага прекрасна гледка към морето благодарение на позицията си високо на хълм.

„Най-известният археологически обект на Крит е минойският дворец Кносос - най-старият, най-големият и най-сложният от тези обекти“, споделя Питър Сомер от Peter Sommer Travels. „В неговите широки дворове, сенчести колонади и сложно подредени стаи и етажи човек наистина може да се сблъска с цивилизация от далечната бронзова епоха.“

Разходете се из дефилето Самария

Любителите на природата ще искат да прекарат един ден в разходки през дефилето Самария – най-дългото в Европа, простиращо се през Белите планини на Крит. То се простира на 18 км през вековни кипарисови и борови гори и изоставеното село Самария, преди да завърши в морето.

Най-известната част от него обаче са "Портите", където стените на дефилето се намират само на 3 метра една от друга, но са високи над 500 метра. Не забравяйте да си отделите достатъчно време, ако планирате да изминете цялия маршрут – за това са нужни около пет часа.

Посетете старото венецианско пристанище в Ханя

Разходете се из старото венецианско пристанище на Ханя и се насладете на всички цветове на Гърция. Околните сгради демострират уникалната смесица от култури на Крит, включително всички венециански, османски и гръцки влияния.

Пазарувайте из бутиците, пийнете фрапе в кафенетата, разгледайте масивната крепост и се насладете на изобилие от пресни продукти в крайбрежните ресторанти. Уверете се, че фотоапаратът ви е под ръка, тъй като цветните сгради създават перфектния фон за снимки в Instagram.

Научете нещо ново в Археологическия музей на Ираклион

Разберете повече за историята на острова с посещение в Археологическия музей на Ираклион, който съхранява най-изчерпателната колекция от артефакти от минойската цивилизация в света.

Най-известният му експонат е Фестоският диск - глинен диск с повече от 240 символа, за който се твърди, че е на повече от 3000 години. Все още учените не са разгадали какво пише на него.

Най-добрите плажове

Елафониси

Пригответе се да стъпите на един от най-красивите и романтични плажове в света. Бреговата ивица е добре известна със своя розов пясък, създаден от милиони натрошени миди, който изчезва в плитки тюркоазени води. Плажът, който е част от природен резерват, е идеално място за семейства с малки деца благодарение на спокойните води.

Лагуна Балос

Плаж, покрит с  брилянтен бял пясък и невероятно синя вода. „Едно от най-популярните места, които трябва да посетите в района на Ханя, е лагуната Балос с хипнотизиращите й тюркоазени води и панорамен пейзаж“, казва Алонсо Марли, експерт по пътувания в Skylux Travel. „Предлагам да посетите плажа рано сутрин, за да му се насладите преди тълпите.“

Вай

Той е известен с палмовата гора, обграждаща брега. Това е място, на което пътешествениците ще открият красиви сини води и идеален пясък, само че този път с бонус - сянката на дърветата за перфектна плажна дрямка.

Най-доброто време за посещение на Крит

Най-доброто време за посещение на Крит е от юни до август. Както отбелязва WeatherSpark, най-приятно е в началото на юни и в края на септември, когато средната дневна температура достига 26 градуса.

„Когато става въпрос за най-доброто време за посещение на Крит, имайте предвид, че островът е сезонен и през зимните месеци повечето от неговите атракции са затворени“, добавя Марли. „Но през високия сезон той е пълен с живот ден и нощ.“

Но ако искате да избягате от тълпите, планирайте посещение от април до май или от септември до началото на октомври.

„Ако е възможно, препоръчвам да посетите острова извън сезона, когато не е твърде горещо и пренаселено – от април до юни или от септември до октомври, за да се възползвате максимално от вашата автентична гръцка ваканция, пълна със слънце и незабравими преживявания“, съветва Марли.

Как да стигнете?

Със самолет

Крит е достъпен чрез международните летища в Ираклион и Ханя. Първото е най-натовареното летище на острова, както и второто по големина в Гърция след това в Атина.

С ферибот

За тези, които искат да избегнат летенето, има опция да използват ферибот, но пътуването е дълго - от пристанище Пирея в Атина до Ираклион или Ханя ще отнеме между девет и десет часа.

Как да се придвижвате на острова?

Кола под наем

Най-добрият и лесен начин да обиколите Крит е с кола. Не забравяйте, че това е най-големият остров в Гърция, така че ако искате да го изследвате по-обстойно, ще ви трябва транспорт. Има много компании за коли под наем.

Обществен транспорт

Крит разполага и със стабилна обществена автобусна система, която може да ви отведе до повечето интересни точки. Това е доста достъпна опция, като цените на билетите започват от няколко евро.

Скутер

Скутерите също са доста популярен начин на придвижване, както на почти всички гръцки острови. Трябва ви валидна шофьорска книжка и каска.