Обикалянето по калдъръмените улички на Милано в търсене на сладолед късно вечер е неразделна част от италианската култура за много жители на града. То е задължително и за милионите туристи, които посещават модната столица на Италия всяка година.

Но нов закон може да сложи край на тази дългогодишна традиция. Марко Гранели, заместник-кметът по сигурността на града, наскоро обяви плановете на местните власти да забранят продажбата на храни и напитки за вкъщи след полунощ, за да запазят „спокойствието“ в 12 от най-натоварените квартали.

„Нашата цел е да търсим баланс между общителността и забавлението и спокойствието и здравето на жителите. Ние вярваме в живия град, в който млади и стари имат пространства, които могат да споделят заедно,“ посочи Гренели в социалните медии.

Забраната, която, според служителите, е необходима за справяне с прекомерния шум в жилищните райони, би попречила на заведенията да сервират храни и напитки между 12:30 сутринта и 6 сутринта през делничните дни и 1:30 сутринта и 6 сутринта в събота и неделя.

Критиците й обаче казват, че тя противоречи на италианската култура и призовават законът да бъде променен. Ако бъде одобрен обаче, той ще влезе в сила още следващия месец и ще важи до ноември - след приключване на туристическия сезон.

Миланските джелатерии са известни като едни от най-добрите в света. Италианците разгорещено спорят коя от тях е най-добрата в града, според Лука Финарди, генерален мениджър на местния хотел Mandarin Oriental. „Всеки от нас има любима“, добавя той.

Кварталът на изкуствата Брера и Гарибалди, известен със своите луксозни магазини, са сред 12-те района, в които се очаква да важат новите правила. Други населени райони включват Ноло, Лазарето, Мелцо, Изола, Сарпи, Чезариано, Арко дела Паче, Корсо Комо-Гае Ауленти, Тичинезе и Дарсена-Навигли.

Глоба за покупка на пица

За някои ограниченията отиват твърде далеч. Марко Барбиери, генерален секретар на миланския клон на италианската асоциация на търговците на дребно Confcommercio, казва пред CNN, че забраната противоречи на здравия разум.

„Ако италианско семейство излезе за пица и иска да се разходи след това и да хапне сладолед, ще бъде глобено по тази наредба“, допълва той. Експертът приема, че някои жители са обезпокоени от шума, но добавя, че има място за компромис, като например парковете и другите пространства да останат отворени за по-дълго време.

„В Милано има много зони, които са идеални за movida (купони от италиански), които няма да безпокоят жителите. Те трябва да бъдат отворени до по-късно, а не да бъдат затворени по-рано“, казва той.

Барбиери също смята, че полунощ е твърде рано за спиране на продажбите. Повечето млади хора в Милано дори не си и помислят да излязат на вечеря преди 22 часа, особено в разгара на лятото.

Новото предложение най-вероятно ще бъде прието, смята Барбиери, но се надява то да е в модифициран вариант. „Надяваме се да премахнат сладоледа, водата и пицата от списъка. Оставете забраната за алкохол, но я направете валидна от по-късно вечерта“, допълва мъжът.

Промяната в закона обаче не е гарантирана. Подобни планове се обсъждаха от местните власти още през 2013 г., но бяха отхвърлени заради обществената реакция и формирането на протестно движение, наречено „Окупирай джелато“.

Не е ясно дали и този път би се сформирала подобна опозиция. Жителите на Милано могат да изразят мнението си по новото предложение до следващата седмица, преди съдбата на хапването на сладолед късно вечер да бъде решена окончателно.