Изпращане на съобщения на Луната? Стрийминг на Марс? Тази реалност може да не е толкова далеч, колкото си мислите.

Това е споделената визия на НАСА и Nokia, които си партнират в създаването на клетъчна мрежа на Луната в рамките на по-голяма цел - полагането на градивните елементи за дългосрочно човешко присъствие на други планети.

Ракета на SpaceX трябва да бъде изстреляна тази година - точната дата все още не е потвърдена, отнасяйки на Луната 4G оборудване. Спускаемият модул ще инсталира системата на южния полюс на земния спътник, като след това тя ще бъде дистанционно управлявана от Земята.

„Първото предизвикателство пред функционирането на мрежата е наличието на подходящо за използване в космоса клетъчно оборудване, отговарящо на изискванията за размер, тегло и мощност. То трябва да може да бъде разгърнато и без участието на техник“, казва експертът от НАСА Уолт Енгелунд пред CNN.

Не по-малко предизвикателство е работата в суровата лунна среда на екстремни температури и радиация.

4G мрежовото устройство се изгражда от Bell Labs на Nokia, като се използват набор от готови търговски компоненти. То ще бъде натоварено на спускаем апарат, направен от американската компания Intuitive Machines.

След като бъде разгърнато, ще свърже спускаемия модул с две превозни средства със собствена мисия: да търсят лед. Едно от тях - марсоходът Lunar Outpost, ще изследва района, известен като Shackleton Connecting Ridge, докато другото - Micro-Nova, ще се потопи в кратер, за да търси лед.

Ако открие замръзнала вода и предаде снимките й към спускаемия модул и след това на Земята почти в реално време чрез клетъчната мрежа, това би се случило за първи път в историята. Лунният лед може да послужи за създаване на годен за дишане кислород и дори гориво, което, в крайна сметка, да се използва за стартиране на мисии на Марс от Луната.

За програмата Artemis на НАСА, която има за цел да върне хора на Луната през това десетилетие, клетъчната свързаност е безценна. В момента астронавтите разговарят помежду си по радиото, но НАСА иска лунна комуникационна система, способна да предава видео с висока разделителна способност и научни данни, казва Енгелунд - особено след като мисиите на Artemis стават все по-сложни.

„Възможността да комуникирате на Луната е от решаващо значение за Artemis – толкова важно, колкото всеки друг елемент на мисията, като енергия, вода за пиене и въздух за дишане. В крайна сметка, това ще помогне за създаването на лунна комуникационна мрежа, която може да даде на нашите изследователи възможността да предават научни данни, да упражняват контрол върху мисията и да говорят със семействата си, сякаш вървят по улицата с мобилните си телефони.“

Това може да постави основите на интернет свързаност в космоса, която не се различава от тази на Земята. Личните устройства могат да се свързват с такива мрежи, позволявайки на астронавтите да използват смартфоните си и да имат достъп до всички приложения и услуги, които използат на Земята.

НАСА избра Bell Labs като част от своята инициатива Tipping Point - поредица от партньорства с компании за разработване на технологии за бъдещи мисии с потенциал за ключови роли в бъдещата космическа икономика.

Bell Labs получи безвъзмездна помощ от 14.1 милиона долара през 2020 г., а през януари Nokia беше избрана да работи по инфраструктура за комуникационни услуги, която ще служи като „рамка за лунната икономика“. ”

„Бъдещата лунна икономика ще зависи критично от комуникационните технологии за събиране и анализиране на данни, споделяне на информация и поддържане и контрол на операциите“, казва Тиери Клайн, президент на Bell Labs Solutions Research, пред CNN.

„Това включва поддържане на полупостоянно или постоянно човешко присъствие на Луната, както и автоматизирани роботизирани операции за транспортиране, добив на ресурси, обработка на минерали и събиране на научни данни.“

Има потенциални търговски ползи и за земните бизнес начинания. Ако една мрежа може да издържи пътуването и работата в космоса, то тя ще може да оцелее и в най-суровите места на Земята - като полярни ледени шапки, пустини или крайбрежни водни платформи.