Apple губи короната си на лидер на пазара на смартфони в Китай през първото тримесечие на 2024 г., след като доставките й падат с 6.6% на годишна база - на фона на голямата конкуренция, сочат предварителни данни на компанията за пазарни проучвания IDC.

Honor и Huawei си поделят първото място, като пазарният дял на Honor е нараснал до 17.1%, а този на Huawei се повишава до 17%, посочват от IDC. В същото време, пазарният дял на производителя на iPhone се свива до 15.6%.

В статистиката на IDC две компании може да делят едно и също място, когато разликата в приходите или доставките им е 0.1% или по-малко.

"Ценовите промоции на Apple през тримесечието не успяха да смекчат ефекта от сериозната конкуренция от страна на производителите на смартфони с операционна система Android," посочва в доклада Артър Гуо, старши анализатор в IDC Китай.

Общите доставки на смартфони в Китай нарастват с 6.5% - до 69.3 милиона броя, според IDC. Изнесени по-рано през седмицата данни на компанията Counterpoint показаха, че доставките на смартфони на Apple в страната падат с 19% през първото тримесечие на годината, което е най-слабото ѝ представяне от 2020 г.