Преди обявяването на тримесечните финансови резултати на Alphabet вчера на Уолстрийт имаше опасения относно ръста на основния й бизнес с реклами в Google и способността на компанията да генерира печалби от сериозните си инвестиции в изкуствен интелект.

Поне засега обаче технологичният гигант разсея тези страхове.

Alphabet отчете по-добри от очакваните резултати, като обяви 15% ръст на приходите за тримесечието - най-големият от началото на 2022 г. Продажбите на реклами в YouTube скачат с 20%, което също беше повече от очакваното.

В последно време има множество въпроси относно бъдещето на онлайн рекламата на Google, тъй като най-големият ѝ двигател остава онлайн търсенето, а той е поставен под натиск от нови услуги за генеративен изкуствен интелект (AI), като ChatGPT на OpenAI, които предлагат на потребителите нови начини да достъпват информация.

Главният финансов директор на Alphabet Рут Порат заяви:

“Много сме доволни от инерцията на нашия рекламен бизнес. Търсенето отчита растеж на широка база.”

Акциите на Alphabet поскъпнаха с 12% в следборсовата търговия, което повиши пазарната капитализация на компанията до над 2 трлн. долара. Преди обявяването на резултатите акциите отчитаха ръст в цената от 12% за годината, което беше повече, в сравнение с ръста на индекса Nasdaq Composite, но е изоставане, в сравнение с други технологични гиганти, като Meta, Nvidia и Amazon.

Резултатите за първото тримесечие показаха, че основният рекламен бизнес се ускорява отново след трудните 2022 и 2023 г., когато марките ограничиха разходите, за да се справят с нарастващите лихви и инфлацията.

Растежът е разпределен в целия пазар на дигитална реклама, като Meta отчете 27% ръст - най-големия от 2021 г., а Snap обяви повишение от 21%, или най-голямото от началото на 2022 г.

През миналата година Alphabet предприе мерки за ограничаване на разходите си в очакване на забавяне на рекламните приходи и увеличаване на разходите за AI, където конкуренцията се засили през последната година. Компанията също така имаше няколко грешни стъпки с прибързаното представяне на различни AI продукти.

Имаше и други причини за скептицизъм преди отчета на Alphabet.

Инвеститорите се обърнаха срещу Meta след публикуването на отчета за първото тримесечие в сряда, като акциите на компанията поевтиняваха с 19% в следборсовата търговия.

В разговора си с анализатори главният изпълнителен директор Марк Закърбърг заяви, че планира да похарчи милиарди долари в сфери, като AI и метавеселената, въпреки че Meta разчита на рекламата за 98% от своите приходи.

Инвестиции в AI

Подобно на Meta, Alphabet налива средства в AI, но нейните инвестиции се превръщат в продажби.

Приходите на Google Cloud, част от която са повечето от AI технологиите на компаниите, скачат с 28% на годишна база до 9.57 млрд. долара, което беше повече от очакваното. Оперативната печалба нараства повече от четири пъти - до 900 млн. долара, което показва, че Google най-накрая генерира значителна печалба, след като наливаше средства в този бизнес от години, за да не изостава от Amazon Web Services и Microsoft Azure.

Миналия месец Alphabet обяви редица продукти, сред които и насочената към бизнеса платформа Vertex AI за изграждане на модели за машинно обучение.

За да покаже колко уверена е във финансовото си състояние, Alphabet обяви и първия в историята си дивидент от 20 цента на акция, както и планове за обратното изкупуване на акции за още 70 млрд. долара.

След публикуването на резултатите за първото тримесечие Alphabet вече трябва да се справя със завишените очаквания, които единствено ще нарастват на фона на продуктите с генеративен AI, които продължават да представят нейните конкуренти. На компанията също така ѝ предстоят още няколко тримесечия, в които растежът ще се сравнява с част от най-слабите резултати в историята ѝ.