Най-големият безмитен магазин у нас беше открит днес (26 април) на Терминал 2 на летище София. Площта му е 1733 квадратни метра, съобщи главният изпълнителен директор на оператора на летище София СОФ Кънект Хесус Кабайеро. 

"В рамките на магазина има и зона от 200 квадратни метра, посветена изцяло на България и местните продукти. В нея ще има зона за дегустация на вино и на други стоки". 

От днес всички пътници на терминала ще преминават през новия търговски обект.

Търговският обект се управлява от Avolta - най-големия безмитен ритейлър в света. Ето какво заяви изпълнителният директор на компанията за Северна, Централна и Източна Европа Валтер Зайб:

"От подписването на споразумението със СОФ Кънект до отварянето на магазина минаха две години. Със сигурност мога да кажа, че летището сега изглежда по различен начин. Искаме да промотираме пред света българските продукти. Трябва да се гордеете с вашата страна и това, което предлагате. Ние се радваме да подкрепим това начинание и се надяваме, че този проект ще бъде успешен не само за пътниците, но и от търговска гледна точка".

На откриването на безмитния магазин присъства и заместник-министърът на транспорта и съобщенията Анна Натова, която изтъкна, че реконструкцията на търговските площи е важен елемент от инвестиционната програма на летището. 

"В последната година отбелязваме ръст на пътникопотока на летище София. През него са преминали над 7 млн. пътници, което е изключително позитивен сигнал за българската икономика". 


Хесус Кабайеро допълни, че скоро предстои откриването и на новите заведения за храни и напитки на терминала. По думите му, СОФ Кънект ще направи всичко възможно те да са готови преди Коледа. 

През 2022 г. СОФ Кънект и Avolta сключиха договор за управление на безмитните магазини на летище София за срок от 8 години и половина. 

Avolta оперира в 73 държави и над 1000 локации, включително летища, магистрали, круизни кораби, железопътни гари и други. През магазините на компанията всяка година минават по 2.3 милиарда пътници.