Властите в Намибия разкритикуваха група туристи за позирането им голи на популярната дюна Big Daddy в пустинята Намиб, заявявайки, че са „шокирани“ от инцидента.

Твърди се, че тримата пътешественици от мъжки пол са били на сафари в района и след като се изкачили на високата повече от 300 метра дюна, се съблекли голи, за се си правят снимки и клипове.

След като изображенията се разпространиха нашироко в социалните медии, местните власти заявиха, че непристойното поведение нарушава както правилата на националния парк, така и законодателството на страната, съобщава Independent.

Дюната Big Daddy в националния парк Namib-Naukluft е една от трите най-големи дюни в района и водеща туристическа дестинация за Намибия.

Според Namibian Sun, заместник-председателят на Федерацията на намибийската туристическа асоциация Кенет Непенда е нарекъл инцидента „отвратителен“, добавяйки, че туристите смятат, че „могат да правят каквото си искат“ в Намибия.

„Има туристи, които драскат графити върху бушменското скално изкуство в Спитцкопе; които висят  по дърветата в Дедвлей, а сега голи и туристи на Big Daddy – дюна, популярна сред семействата, други туристи и местни жители. Министерството наистина трябва да ги предупреди."

Разтревожени посетители, натъкнали се на чисто голото трио, съобщили за инцидента на властите.

Ромео Муюнда, говорител на Министерството на околната среда, горското стопанство и туризма, заявява пред The Nambian: „Когато ни беше обърнато внимание на инцидента, бяхме шокирани докъде могат да стигнат хората. Осъждаме този тип действия, тъй като те не само противоречат на нашия морал, но и нарушават законите на страната.“

Самоличността на нарушителите не е обявена публично и се смята, че те са напуснали страната, преди местните власти да успеят да предприемат действия срещу тях. Министерството обмисля да ги включи в „черен списък“, за да не влизат в националните паркове на Намибия в бъдеще.

Това не е първият път, в който туристи се проявяват като нудисти на почивка в чужбина. През октомври властите в Бали разследваха чуждестранен посетител, заснет да медитира гол в хиндуистки храм, което предизвика гняв на индонезийския остров.