В продължение на повече от десетилетие австралийският милиардер Клайв Палмър е движещата сила зад плановете за построяването на Титаник 2 — копие на злополучния кораб, който потъва през 1912 г. с над 2 200 души на борда.

Само около 700 от тях оцеляват, което го превръща в най-катастрофалното плаване в историята.

Повече от век след като Титаник потъва, светът остава привлечен от неговата история. Трагедията вдъхновява създаването на наградения с Оскар филм от 1997 г. “Титаник” с участието на Леонардо ДиКаприо и Кейт Уинслет и очарова от десетилетия изследователи аматьори.

Една такава мисия приключи с трагедия миналия юни, когато всичките петима пасажери в батискафа Titan загинаха след катастрофална имплозия на подводния апарат на път към останките от Титаник.

Шест години след временното спиране на проекта си, Палмър обяви рестарт на пресконференция в Сидни.

Въпросът е защо

“Много по-забавно е да направим Титаник, отколкото да седя у дома и да си броя парите”.

Това казва Палмър пред местните медии. Той натрупва своето състояние от миннодобивна дейност и не се плаши от катастрофалните събития около Титаник. Милиардерът обяви за първи път плановете си за Титаник 2 през 2012 г., а след това и през 2018 г., но те бяха оставени настрана по време на пандемията от CODIV-19.

Когато Палмър за първи път оповести мечтата си за изграждането на по-добра версия на Титаник преди повече от десетилетие, мнението на хората беше, че той е богат и достатъчно ексцентричен, за да го направи.

След това обаче настъпи пандемията и мултимилионният проект беше поставен на изчакване, след като пристанищата затвориха, а пътници преосмислиха апетита си към риска да бъдат карантинирани в открито море.

Сега, когато пандемията е отминала и круизните кораби отново кръстоват моретата, Палмър, който е председател на компанията Blue Star Line, стояща зад проекта, обяви, че е време да съживи мечатта си за Титаник.

“С голямо удоволствие ви съобщаваме, че след непредвиденото глобално забавяне, работим отново с нашите партньори по реализирането на мечтата ни за Титаник 2. Нека пътешествието да започне’’.

Blue Star приема оферти и планира да избере строител на кораба до края на годината, който да започне работа през първото тримесечие на 2025 г. Палмър очаква печелившите оферти да са от Европа, тъй като не смята, че китайските стандарти са достатъчно добри, заяви той пред журналисти.

При възобновяването на проекта неговият екип представи отново 8-минутно видео, на което е показано как ще изглежда корабът. Пътниците ще бъдат насърчени да се обличат като през 20-и век, но това няма да е задължително, според говорител на компанията.

Самият кораб ще бъде с дължина 269 метра и широчина 32.2 метра - или малко по-широк от оригинала. Той ще бъде с капацитет за 2 345 пътници, разпределени на девет палуби с 835 каюти. Близо половината от тях ще бъдат резервирани за първа класа. Пътуващите в трета класа ще се хранят на дълги маси в обща трапезария, както е било на оригиналния кораб.

Палмър иска да пресъздаде Титаник, но без трагичния край. Той смята, че очарованието на света по луксозния кораб някакси ще сближи хората.

“Всички ние знаем как да правим войни. Събираме армии и финансираме войни. Хората знаят за това. Много по-трудно обаче е да се постигне мир. Мирът се поддържа всеки ден. Вървиш напред сантиметър по сантиметър. Титаник 2 е нещо, което може да осигури мир. Може да е кораб на мира между страните по света. Милиони са мечтали да пътуват с него, да го видят на пристанището и да се насладят на уникалното му величие. Титаник 2 ще бъде корабът, с който тези мечти ще се сбъднат’’.