Само 30% от българите използват онлайн банкиране 

Делът на потребителите на социалните мрежи у нас е по-висок от средния за ЕС 

75% от европейците пазаруват онлайн

Ежедневието става все по-виртуално, а хората използват интернет за различни видове дейности. През 2023 г. 91% от гражданите на Европейския съюз са използвали интернет, показват данните на Евростат. 

Световната мрежа се използва главно за комуникация, например за изпращане или получаване на имейли (86% от потребителите) и онлайн съобщения (82%).

Следните онлайн дейности също са сред най-популярните:

  • 75% използват интернет за телефонни или видео разговори
  • 70% разчитат на мрежата, за да намерят информация за стоки и услуги
  • 70% четат онлайн новинарски сайтове или вестници
  • 70% извършват онлайн банкиране
  • 65% ползват социални мрежи
  • 62% търсят здравна информация онлайн  

Сериозен ръст на активността се наблюдава при интернет банкирането. 70% от потребителите на интернет са използвали онлайн банкови услуги през 2023 г., в сравнение с едва 55% през 2013 г. 

Сред страните от ЕС интернет банкирането се използва най-често в Дания и Финландия (и двете по 97%), Нидерландия (96%), Естония и Латвия (и двете по 91%). В Румъния и България този сегмент изостава най-много, като съответно се използва от 24.5% и 29.1% от онлайн потребителите. 

През последните няколко години и интернет пазаруването стана много популярно. През 2023 г. 75% от хората в ЕС съобщават, че са купували или поръчвали стоки или услуги онлайн, спрямо 57% през 2013 г. 

През 2023 г. делът на интернет потребителите, които са закупили стоки или услуги през интернет, варира от 54% в България и 55% в Румъния до 93% в Нидерландия и Ирландия.

Най-популярните стоки в онлайн търговията остават дрехите и обувките - 70% от потребителите са пазарували такива през последните 12 месеца. 

Останалите популярни групи са следните:

  • 36% са закупили билети за културни или други събития
  • 35% са платили за стрийминг на филми и сериали
  • 33% са наели квартира чрез уебсайт или приложение
  • 33% са закупили транспортни услуги
  • 30% са поръчали доставки от ресторанти
  • 28% са купували козметика

Въпреки че онлайн пазаруването носи редица предимства, клиентите могат да се сблъскат и с проблеми. През 2023 г. 33% от хората, които са пазарували онлайн, са се сблъскали с трудности. 

В страните от ЕС най-големият дял на онлайн купувачите, които са имали проблеми, е регистриран в Люксембург (56%), Холандия (55%) и Испания (50%). За разлика от тях, Португалия има най-нисък дял онлайн купувачи, изправени пред проблеми при пазаруване онлайн (4%), следвана от Латвия (14%) и Кипър (15%). В България този дял е 19.4%, като също е по-нисък спрямо средния за Общността. 

Най-честият проблем, с който се сблъскват електронните купувачи в ЕС, е по-бавната скорост на доставка от посочената, като 19% от електронните купувачи съобщават за този проблем. За 11% от онлайн купувачите уебсайтът е бил твърде труден за използване или не е работил задоволително, а 9% са посочили грешни или повредени стоки или услуги като основен срещан проблем.

По отношение на използването на социалните мрежи, българите се нареждат на сравнително високо място в класацията с близо 80% от всички онлайн потребители. За сравнение, средният показател за ЕС е 65 на сто. Социалните платформи се използват най-активно в Дания (92.1%), Кипър (90.5%) и Унгария (88.9%), а най-слабо - във Франция (47.8%), Германия (52.6%) и Италия (61%).