Облечените в черно нападатели на германския евродепутат Матиас Еке го пребиват толкова лошо, докато лепи плакати в Дрезден, че се налага да бъде операиран по спешност. В Нордхорн мъж замери политик с яйца, а след това го удари в лицето. В Берлин пенсионер удари сенатора и бивш кмет на града Франциска Гифай с чанта по главата.

Това са само три от нападенията, които германски политици претърпяха през последните дни на фона на започващата предизборна кампания за Европейски парламент и за местна власт.

Напрежението винаги е нараствало преди избори. Нещо обаче се е променило, казват партии и анализатори. Нападенията с физически наранявания спрямо политици са скочили и вече са 22 от началото на 2024 г., в сравнение с 27 за цялата 2023 г., казват от Федералната полиция.

Обстановката също се е променила, след като нещата загрубяха от споровете, подсилени от социалните медии и разделението и реториката на политици популисти.

"Свидетели сме на афективна поляризация, а именно когато инакомислещите се превръщат във 'врагове'," казва Щефан Маршал, политолог в университета на Дюселдорф.

От Reuters са разговаряли с над 10 политици, които описват физически и вербални атаки. Повечето от тях казват, че един от основните рискове е, че враждебната среда ще изплаши кандидати или активисти и в крайна сметка ще повлияе на изхода от изборите.

"Това ви кара да се чувствате нежелани тук и да изчезнете," казва Михаел Мюлер, кандидат на лявоцентристката Германска социалдемократическа партия (SPD) в местните избори в източната провинция Тюрингия.

Нападатели подпалват неговата къща, след като той организира протест срещу екстремизма през февруари.

"Отказът сега е опция, въпреки че никога не бих го помислил преди."

Увеличаващи се нападения

Като цяло, вербалните и физически атаки срещу политици в Германия са се удвоили от 2019 г., сочат правителствени данни.

Партията, която е пострадала най-много, са Зелените - по-малкият партньор в управляващата коалиция на канцлера Олаф Шолц. Нейни членове са докладвали за 1 219 инцидента през миналата година, което е със седем пъти повече, в сравнение с 2019 г.

Втора в този списък е крайно дясната партия Алтернатива за Германия (AfD) с 478 инцидента, а след това Германската социалдемократическа партия на Шолц с 420.

Членове на SPD, Зелените и други партии, близки до центъра на политическия спектър, обвиняват реториката на AfD за цялостното влошаване на нагласите и нарастването на конфронтациите.

"Ако имате политици, които казват 'да ги преследваме', думите оформят действия," казва евродепутатът от Зелените Никлас Нинас. В своя реч от 2017 г. бившият лидер на AfD Александър Гауланд заяви, че партията ще преследва тогавашния канцлер Ангела Меркел.

"В днешно време трима мъже, които ми крещят, че съм педофил или престъпник, или че 'ще видим къде ще ни отведе бъдещето‘, или че всички сме за разстрел, е нещо, бих казал, почти обикновено," допълва Нинас.

От AfD отхвърлят категорично подобни обвинения. Съпредседателят на партията Алис Вайдел заяви наскоро, че опитите новините за нападенията да се използват за извличането на политически дивиденти са "зли и безотговорни" и че самите политици и членове на AfD са нападани често.

Предпазни мерки

Политици от Зелената партия казва, че в много от обидите, насочени към тях, има все повече нацистки оттенъци. Някои политици казват, че избягват да рекламират предварително събития от предизборната кампания и са спрели да брандират автомобилите си, за да избегнат нападения.

"Това не е добре, защото членовете на нашата партия чувстват несигурност, ако им кажем, че вече имаме нужда от полицейска защита за политически мероприятия," казва евродепутатът от Зелените Михаел Блос.

Министърът на вътрешните работи на Германия Нанси Фезер заяви през миналата седмица, че иска да увеличи постановените в закона наказания за нападения срещу политици и активисти и да има повече полицейска защита за активистите.

Полицията обаче вече изпитва затруднения и с натоварванията от настоящата си работа, според ръководителя на най-големия полицейски синдикат Йохен Копелке.

Политиците в предизборна кампания в източната част на Германия казват, че вземат сами предпазни мерки и провеждат повече семинари по сигурността.