Какво се случва с армията от трейдъри на дребно, които бяха в основата на най-големите поскъпвания при биткойна?

Щатската криптоборса Coinbase отчете обеми на потребителската търговия в размер едва на 56 млрд. долара през първото тримесечие на 2024 г., когато цената на биткойна скочи до рекордни нива близо до 74 000 долара.

И макар цифрата да представлява възстановяване на интереса на трейдърите на дребно, тъй като е близо два пъти по-голяма в сравнение с последното тримесечие на 2023 г., тя остава доста под отчетените средно 133.75 млрд. долара на тримесечие по време на последното съпоставимо поскъпване на криптовалутата през 2021 г.

Инвеститорите на дребно бяха в основата на онова поскъпване през 2021 г., когато локдауните заради COVID-19, евтините пари и личните спестявания покачваха цените на "меме акциите" тъй като мнозина се опасяваха да не изпуснат възможността. За сравнение, последното поскъпване бе по-церемониално и институционално, като бе предизвикано от раждането на биткойн борсово търгувани фондове в САЩ.

"Въпросът за 1 млн. долара в света на криптовалутите в момента е кога ще се върнат трейдърите на дребно?" казва пред Reuters Майкъл Ринко, анализатор в Delphi Digital.

Друг признак за отстъплението на трейдърите на дребно са данните от Google, които показват, че интересът в търсачката към понятието "биткойн" през март е бил едва наполовина на този от пика през 2021.

Научените уроци 

Някои дребни инвеститори все още се възстановяват от продължилата две години криптозима, когато биткойнът се търгуваше на нива между 20 000 и 30 0000 долара.

Милиарди долари средства на клиенти също така бяха блокирани при фалитите на компании като Three Arrows Capital, Celsius Network и FTX, като основателят на последната, Сам Банкман-Фрийд, бе осъден на 25 години затвор за измама.

"Ключовата сила зад понижената активност се дължи на научените уроци от мъчителната 2022 г.," казва Ветле Лунде, анализатор в K33 Research.

Някои пазарни участници смятат, че биткойнът, който съставлява повече от половината от пазарната капитализация на дигиталните активи на стойност 2.26 трлн. долара, ще бъде засегнат от период на ротация, при която инвеститорите прибират печалби от най-популярната криптовалута и решават да закупят по-рискови токени като етер и други.

Етерът изостава от по-големия си конкурент биткойна и цената му все още не може да надхвърли пика си от 2021 г.

"Вместо да инвестират на сляпо в най-популярните криптовалути, хората сега са фокусирани много повече върху сигурни и безопасни активи,  в които може да се инвестира," казва Джон Глоувър, старши инвестиционен директор в криптоплатформата Ledn.

Предстои да се види дали или кога трейдърите на криптовалути ще се върнат на пазара с пълна сила.

В момента поевтиняването на биткойна до 62 809 долара, 15% под рекордното му ниво от средата на март, служи като напомняне за голямата волатилност и рисковете при този актив.