Печалбите на биткойн “миньорите” спаднаха значително през май заради ефектите от т. нар. “разполовяване” на най-популярната криптовалута - четвъртото в нейната история, пише Coin Telegraph. 

Механизмът за разполовяване на биткойн е проектиран да ограничава издаването на нови единици от дигиталната валута, намалявайки наградата за “добива” им. То се случва на всеки четири години и тази година беше насрочено за 20 април, като възнаграждението за “миньорите”, известни и като “копачи” на биткойн, беше намалено от 6.25 на 3.125 биткойна за блок. 

Въпреки че първоначалният шум около разполовяването и пускането на т. нар. “биткойн руни” временно поддържаше дневните печалби на копачите, през май беше регистриран силен спад на приходите им. На 1 май общите приходи, спечелени от блокови награди и такси за транзакции, паднаха до ново дъно от 26.3 милиона долара.

В момента биткойн миньорите печелят по под 3 милиона долара средно на ден, в сравнение с около 6 милиона долара преди разполовяването, по данни на Blockchain.com.

Приходите от “добив” достигнаха своя връх на 20 април, отбелязвайки рекордно високи дневни печалби от над $107 милиона за първи път в историята на биткойна.

Очаквайки този значителен спад, миньорите по целия свят промениха стратегията на операциите си, за да останат печеливши в следващата фаза на биткойн икономиката. 

Главният изпълнителен директор на CryptoQuant Ки Йънг Джу изчислява, че биткойнът трябва да се задържи но ниво от над $80 000, за да запази добива печеливш при настоящите условия.

Повечето миньори обаче предприемат проактивни мерки за надграждане на оборудването си, за да намалят дългосрочните оперативни разходи. Това би им позволило да останат конкурентоспособни, дори цената на криптовалутата да падне. 

Компанията за добив на биткойни Bitfarms, например, инвестира 240 милиона долара, за да утрои своя хешрейт (изчислителната мощност на машините, използвани в блокчейн мрежата на биткойна).

Въпреки тези усилия обаче, през април Bitfarms регистрира най-ниските си месечни печалби за последните две години.