В момента устойчивите авиационни горива, произведени от неизкопаеми източници, задвижват по-малко от 0.1% от самолетите в Съединените щати и незначителен дял от авиацията в световен мащаб. 

Това се дължи както на факта, че наличните екологични горива не са много, така и високата им цена. Но фонд, създаден от United Airlines, работи за по-бързото разширяване на тази индустрия, пише Fast Company.

Фондът, наречен United Airlines Ventures Sustainable Flight Fund, инвестира в стартиращи компании, работещи с гориво, произведено от различни източници - от водорасли, отглеждани в морска вода, до селскостопански отпадъци. Над 20 други компании, включително и конкуренти на United, са инвестирали над 200 милиона долара за фонда.

Компанията казва, че промяната е от решаващо значение за постигане на целите в борбата с климатичните промени.  

"Разгледахме как индустрията се приближава към декарбонизацията и не бяхме доволни от опциите. Мисля, че в началото авиокомпаниите просто си сложиха "главата в пясъка" и предпочитаха да смятат, че това е нечий друг проблем. Втората стъпка беше да започнат да купуват въглеродни квоти. Но United осъзнаха, че някои въглеродни компенсации всъщност не работят и че трябва да намерят начини за директно намаляване на емисиите", коментира финансовият директор на фонда Майк Лескинен. 

Електрическите самолети вероятно скоро ще бъдат опция за някои по-кратки полети. United Airlines Ventures, рисковият фонд на авиокомпанията, също инвестира в стартиращи компании като производителя на електрически самолети Heart Aerospace и се надява да започне да лети по някои регионални електрически маршрути до края на десетилетието. 

Но за по-дългите полети и по-големите самолети устойчивото авиационно гориво е единствената жизнеспособна опция в момента, според Лескинен. Но няма достатъчно произведени количества. 

„Ако това наистина е пътят за декарбонизация на индустрията, ние трябва да създадем повече доставки, а цената трябва да спадне рязко. Не можем да имаме устойчива търговия с авиационно гориво на цена два или три пъти по-висока от цената на изкопаемите горива и да очакваме пътниците да плащат тази разлика“, казва Лескинен.  

Горивото се предлага в няколко различни форми. Първите версии бяха направени от използвано олио за готвене, но тази суровина няма как да бъде налична в големи мащаби. Новият фонд на United подкрепя стартиращи фирми като Viridos, които отглеждат водорасли в големи количества с помощта на морска вода и след това ги превръщат в гориво за самолети. 

Някои от стартъпите в портфолиото на фонда са по-противоречиви. Fulcrum BioEnergy, например, произвежда гориво от боклук, а Blue Blade Energy използва етанол, за който еколозите твърдят, че всъщност може да увеличава емисиите, а не да ги намалява.

Твърде рано е да се каже кои производители на устойчиво авиационно гориво ще успеят, но в по-дългосрочен план горивото, направено от зелен водород и "уловен" въглероден диоксид от атмосферата, може да съставлява по-голямата част от пазара. Друг стартъп във фонда, Dimensional Energy, е пример за това, разработвайки реактивно гориво, произведено от CO2 и слънчева енергия.

Като поддържа набор от опции, фондът се надява да помогне на цялата индустрия да расте. 

Сред инвеститорите във фонда са компании като Google, Jet Blue Ventures и Air New Zealand. 

"Това е проблем на цялата индустрия и не е нещо, за което трябва да се конкурираме помежду си. За да се декарбонизираме, е наложително да го направим като сектор, а не като отделни компании", смята Лескинен.