Португалия ще изгради ново международно летище заради бума в туризма. То ще бъде построено в Алкочете, намиращ се на 34 км от Лисабон, на другия бряг на река Тежу, обяви министър-председателят Луис Монтенегро след десетилетия обсъждане на различни варианти за местоположение.

Новият аеропорт ще бъде изграден на мястото на военно летище в Алкочете, на около 40 км източно от Лисабон, и трябва да бъде готов до 2034 г. Това местоположение е избрано от независима техническа комисия, проучила няколко възможности.

Министърът на инфраструктурата Мигел Пинто Луз каза, че проектът ще струва до 9 милиарда евро, които ще дойдат от европейски фондове, публично-частни партньорства и летищни тарифи, а не от държавния бюджет.

Новото летище ще замени лисабонското летище Humberto Delgado, което е близо до центъра на града, но то ще бъде разширено, докато новият проект е в процес на строеж, съобщава Independent.

Властите посочиха, че ще бъде изградена и дълго отлаганата високоскоростна влакова връзка между Лисабон и испанската столица Мадрид до 2034 г.

Бум на туристи

Португалия преминава през туристически бум, който привлече рекорден брой посетители. Чужденците, отседнали в местни хотели, направиха първото тримесечие на 2024 г. най-доброто в историята. Според премиера Монтенегро:

„Правителството вижда наличието на едно единствено летище като по-подходящо решение за стратегическите интереси на страната“.

Властите съобщиха още, че ще започнат преговори с летищния оператор ANA - собственост на френската строителна фирма Vinci. ANA вече има концесия за ново летище в района на Лисабон.

За да може пътниците да стигнат по-бързо до центъра на града от новия аеропорт, над река Тежу ще бъде простроен трети мост. Все още обаче не е решено дали той ще бъде само за влакове или и за превозни средства.

Обявените планове на новото дясноцентристко правителство на малцинството, което спечели изборите само преди два месеца, идва след няколко проучвания и десетилетия на нерешителност.

Туристическата индустрия е все по-разочарована от мерките на властите през последните няколко години, тъй като главното летище на Лисабон работи на пълен капацитет.

„Надявам се, че това е окончателно решение и няма да бъде поставено под въпрос от други правителства - нещо, на което, за съжаление, сме свидетели през последните години“, посочи Франсиско Калейрос, ръководител на Португалската конфедерация по туризъм.