Цените на петрола нарастват днес, като брентът е на път да запише първо седмично повишение от три седмици вследствие на признаците за подобряване на търсенето на суровината в световен мащаб - на фона на по-добрите икономически индикатори в Китай и САЩ.

Фючърсите на брента поскъпват с 21 цента, или 0.25%, до 83.48 долара за барел, докато тези на щатския лек суров петрол (WTI) бележат ръст в цената от 7 цента, или 0.09%, до 79.30 долара за барел.

Фючърсите на брента са на път да отбележат 1% седмичен ръст в цената, а тези на WTI - 1.4%.

"След понижение от над 9% от 26 април насам, цената на WTI изглежда намери краткосрочна подкрепа около 78.40 долара за барел, благодарение на няколко окуражаващи фактора, като двете поредни седмици спад на щатските запаси от суров петрол и предстоящите още мерки за стимулиране ‚на парче‘ от страна на Китай," заяви пред Reuters анализаторът на OANDA Келвин Уонг, визирайки потенциалната програма за закупуване на непродадени жилища директно от строителните предприемачи.

Пазарите бяха подкрепени и от данните за промишленото производство на Китай, което отчита 6.7% ръст на годишна база за април, след като възстановяването на производствения сектор на страната набра инерция, което вероятно е признак за предстоящо по-голямо търсене.

Пониженията на запасите от суров петрол и рафинирани продукти в основни глобални търговски центрове също породиха оптимизъм относно ръста в търсенето на суровината, обръщайки тенденцията на повишаващи се запаси, която натежа сериозно над цените на суровия петрол в предходните седмици.

Оптимистични данни 

Данните за щатската икономика в последно време подсилиха оптимизма относно глобалното търсене на петрол. Потребителските цени в САЩ нарастват с по-малко от очакваното през април, показаха изнесени в сряда данни, което засили очакванията за понижаване на лихвените проценти в страната.

Тези очаквания бяха подсилени допълнително от данните, които показаха, че пазарът на труда в САЩ се стабилизира.

По-ниските лихви биха могли да помогнат за поевтиняване на щатския долар, което би направило петрола по-евтин за инвеститорите, които притежават други валути и би засилило търсенето.

По отношение на предлагането, инвеститорите основно търсят посока от предстоящото заседание на ОПЕК+ на 1 юни, което вероятно ще се проведе онлайн.

Продължаване на ограниченията в производството на ОПЕК+ след юни вероятно ще доведе до повишение на цените в средносрочен план, казва Уонг от OANDA.