Конкурентното възнаграждение винаги е било важен фактор за привличане и задържане на таланти. Години наред компаниите приемаха за даденост, че заплатите трябва да вземат под внимание местоположението на работниците. Например, работодателите биха предложили заплати, които са значително по-високи на работници, базирани в Лондон или Ню Йорк, в сравнение с идентични роли в по-малките градове, дори когато са в една и съща компания.

Популярността на дистанционните и хибридни схеми на работа обаче се увеличава, а значението на местоположението при определяне на нивата на заплащането намалява, пише изпълнителният директор на компанията за управление на човешки ресурси Globalization Partners Никол Сахин в анализ, публикуван от Fast Company.

Според нея, по-голямата част от работодателите вече не определят заплатата само въз основа на местоположението.

Недостигът на умения измъчва много индустрии и очакванията на служителите се променят - от по-добър баланс между професионалния и личния живот до дистанционни и хибридни работни условия. Сега работодателите трябва да преосмислят своите стратегии, когато става въпрос за наемане на хора. Намирането на подходящи служители, където и да са базирани, трябва да е от първостепенно значение и благодарение на технологиите и дигитализацията това е възможно.

Работна сила навсякъде 

Технологичният прогрес и дигиталната трансформация помогнаха на бизнеса да преустрои начина, по който работи, като в същото време позволиха на служителите да изпълняват задълженията си от почти всяка точка на планетата. 

"Ако вашият бизнес се нуждае от повече софтуерни инженери, няма значение дали живеят във Финландия, Южна Африка или в съседство с вашия офис. Сега всички те са еднакво жизнеспособни кандидати за работа. Бизнесът може да наеме най-добрия талант за ролята, без да се притеснява къде се намира този талант", смята Сахин.

Вече наетите служители също имат повече възможности. Ако техният работодател има желание и възможност, те имат гъвкавостта да работят и живеят, където искат да живеят – независимо дали в Лондон или обратно в малкия си роден град, за да бъдат по-близо до семейството, без това да повлияе на перспективите им за кариера.

Не може да се отрече, че талантът и възможностите днес са глобални, но при това положение не е ли по-разумно да се плаща въз основа на стойността, която служителят носи на компанията, а не в зависимост от неговото местожителство?

Холистичен подход към определяне на заплатите

Определянето на заплатите, при което работодателите проучват и определят диапазони на заплащане, е стратегическо решение и в крайна сметка отразява ангажимента на компанията да привлича и задържа най-добрите таланти с конкурентни компенсационни пакети. 

Един висококвалифициран кандидат може да живее в селски район и да има очаквания за заплата, равна на тази в големия град.

"Има няколко приоритетни фактора, които трябва да имате предвид, когато привличате нови хора и определяте заплатата, включително вашите бизнес нужди, размера и мащаба на вашия бизнес и опита, таланта и уменията, от които се нуждаете за конкретната роля. Лидерите трябва да имат способността да виждат "зад ъгъла" и да изпреварват събитията",  казва още изпълнителният директор на Globalization Partners. 

Запитайте се какви са нуждите на вашия бизнес днес и какво ще е необходимо за успеха утре. Отговорите на тези въпроси не само определят вашата бизнес стратегия, но и талантите, от който се нуждаете, за да я постигнете.

Кои са факторите, които влияят върху заплатата?  

Възможностите за наемане на хора в малък местен бизнес вероятно са много по-различни от тези в една голяма мултинационална корпорация. Тази разлика върви ръка за ръка с очакванията за заплатите.

Типът на конкретната позиция също играе голяма роля при разглеждането на заплатата и това е мястото, където локацията може да влияе в по-голяма степен. Много работни места не зависят от местоположението - от разработчиците на софтуер до дизайнерите. За други обаче местоположението е от решаващо значение, като например регионалните търговски представители, които обикновено се нуждаят от дълбоки познания за своя географски район.

Часовата зона също има значение, както и близостта до останалите членове на екипа. Освен това не могат да бъдат пренебрегнати специфичните за всяка държава закони и разпоредби за трудовия пазар. Работодателите, които не предоставят персонализирани планове за доходи или неправилно класифицират договорите на служителите в съответствие с трудовото законодателство на всяка страна, са изложени на риск от скъпи последици. 

"Комбинацията от пазара, на който работят вашите съществуващи и новоназначени служители, плюс опита и уменията, които те могат да предложат, в крайна сметка определя размера на заплатата. И макар географията да играе определена роля, днес тя е много по-маловажна, отколкото преди", казва Никол Сахин. 

Демократизация на таланта 

Бъдещето на работата е глобално. Дистанционната работа беше ускорена от пандемията, но се превърна в катализатор за дългосрочна промяна в работната сила. Компаниите вече могат реалистично да разглеждат целия свят като потенциален набор от таланти, а работниците имат по-широк набор възможности от всякога.

Сега определянето на заплатите може да бъде по-сложно, но има възможност то да стане и по-справедливо. Изледване на Globalization Partners показва, че 95% от професионалистите по света вярват, че глобалните компании предлагат достъп до по-добро заплащане и други социални ползи. Това не е надпревара към дъното, защото демократизирането на достъпа до таланти и възможности дава на всеки и навсякъде шанс за по-добро заплащане и по-добра работа.

Заплатите безспорно се определят въз основа на широк набор от фактори, включително  и наличието на умения, стойност на ролята и (засега) местоположението. Но няма съмнение, че значението на географията намалява. 

"Аз лично очаквам с нетърпение деня, в който всеки служител ще получава заплащане въз основа на уменията си и стойността, която носи на компанията, а не на база на това къде живее", обобщава още експертът по човешки ресурси.