Първото полугодие на годината е времето, в което публичните компании свикват общи събрания на акционерите, на които често се гласува и разпределение на част от печалбата си под формата на дивидент.

Справка на Darik Business Review показва, че към днешна дата четири дружества са обявили намерения за заделяне на повече от 10 млн. лева дивидент.

През 2023 г. общият им брой достигна осем, но трябва да се има предвид, че част от компаниите, които традиционно разпределят сериозни суми, все още не са обявили датата и дневния ред на общите си събрания. Сред тези дружества попадат Софарма и Спиди, които миналата година разпределиха 72.79 млн. лв. и 28.23 млн. лв. под формата на дивидент.  

Кои са първенците по този показател към днешна дата?

Българо-американска кредитна банка

Публичната банка, която наскоро придоби Токуда банк, ще гласува утре за разпределението на 19.75 млн. лв. под формата на дивидент от печалбата за 2023 г., която възлиза на 54.899 млн. лв. Брутният дивидент на една акция е 0.80 лв. Останалата част от печалбата - 35.146 млн. лв., ще бъде отнесена във фонд „Резервен“.

Адванс Терафонд АДСИЦ

21 май се очертава като ден за гласуване на дивиденти, тъй като на същата дата се събират и акционерите на фонда, инвестиращ в земеделска земя. Те ще гласуват за заделяне на 18.96 млн. лв. под формата на дивидент, което прави по малко над 0.20 лв. на акция. 

М+С Хидравлик

Също утре от М+С Хидравлик АД ще подложат на гласуване дивидент, идентичен спрямо година по-рано – 15.77 млн. лв., което прави по 0.40 лв. брутен дивидент на акция. Компанията е един от най-големите платци на дивиденти на Българска фондова борса, като в предходните пет години сумата възлезе на 59.23 млн. лв.

Телематик Интерактив България

Общото събрание на компанията ще се състои на 3 юни, като на него ще се обсъжда разпределението на 11.66 млн. лв., или по 0.90 лв. брутен дивидент на акция. Това се случва само месеци, след като акционерите получиха по 0.39 лв. дивидент на акция.

Малко под 10 млн. лв.: КРЗ Одесос

Преди дни от Кораборемонтен завод Одесос АД обявиха разпределението на рекорден за компанията дивидент. Той възлиза на 9.38 млн. лв., което прави по 16 лв. на акция.

През миналата година КРЗ Одесос разпредели над 7.5 млн. лв. за дивидент, или по 12.80 лв. брутен дивидент. Нетният дивидент за акционерите физически лица ще е равен на 12.16 лв., след приспадане на 5% данък върху дивидентите.

В предходните три години за дивидент бяха заделени 2.346 млн. лв., 4.106 млн. лв. и 1.17 млн. лв. Това означава, че в последните пет години акционерите са получили съвкупните 24.5 млн. лв.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.