Нискотарифната авиокомпания Ryanair днес обяви 34% увеличение на печалбата на годишна база - до рекордните 1.92 млрд. евро.

Превозвачът изрази "предпазлив оптимизъм", че пиковите цени на билетите през летния сезон ще останат без промяна или ще бъдат малко по-високи, в сравнение с миналата година.

Предварителните очаквания на анализаторите бяха за положителен резултат в размер на 1.905 млрд. евро. През януари Ryanair занижи прогнозата си за печалбата след данъци до между 1.85 и 1.95 млрд. евро, след като някои онлайн туристически агенции спряха внезапно да продават полетите ѝ.

Ирландската авиокомпания, която е най-голямата в Европа по брой обслужени пътници, също така обяви, че Boeing ще ѝ достави с 23 самолета по-малко от очакваното до края на юли и че остава риск, макар и "малко вероятен", доставките да бъдат още по-малко.

Главният финансов директор на Ryanair Нийл Сорахан заяви пред Reuters, че новият производствен екип на Boeing в Сиатъл доставя самолети "малко по-последователно" и че ако всичко е наред, авиокомпанията може да получи още два или три самолета до края на юли.

Главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О‘Лиъри предупреди преди няколко седмици, че увеличението на цените на билетите през лятото вероятно ще бъде по-малко, в сравнение с очакваните 5 - 10%, което компанията прогнозираше през април.

От Ryanaiar обявиха днес, че занижената прогноза е "силно зависима" от летните резервации в последния момент.

Нискотарифният превозвач е транспортирал рекордните 184 милиона пътници за финансовата година, приключила на 31 март, като от компанията се надяват техният брой да се увеличи до 198 - 200 милиона през настоящата финансова година. Предишната прогноза беше за 205 милиона пътници, но тя беше намалена заради забавянията на доставките на нови самолети.

От Ryanair също така обявиха обратно изкупуване на акции на стойност 700 млн. евро, което ще започне по-късно тази седмица.