С наближаването на сезона за прибиране на реколтата, фокусът на търговците на пшеница е все повече върху метеорологичните условия, особено върху влиянието им върху реколтата в Русия, където влажността беше ниска по-рано през годината, както и температурите през май. 

Прогнозира се по-голяма реколта на пшеница в Русия, в сравнение с миналата година, но на фона на дългосрочния низходящ тренд на цените се очаква потреблението на пшеница да изпревари предлагането тази година, пише World Grain. В анализ на браншовата организация US Wheat Associates се посочва:

"В Северното полукълбо цената на пшеницата и развитието на реколтата доминират дискусията на пазара. Скоро първите реколти от селскостопанската година 2024-25 ще осигурят по-конкретна информация за наличността и качеството на доставките. Дотогава метеорологичните условия ще играят решаваща роля на световните пазари на зърно, тъй като зимната пшеница навлиза в късни етапи на растеж и сеитбата на пролетната пшеница напредва“.

Въпреки че световните цени на пшеницата са с тенденция към стабилно понижаване през последната година, променящите се метеорологични модели предизвикаха неотдавнашен обрат, отбелязват от USW, посочвайки за пример скока на юлските фючърси на Чикагската търговска борса (CBOT) на пшеницата от 18 април. U

Миналия месец разнообразните метеорологични условия предизвикаха опасения относно перспективите за производство на пшеница в Русия.

Съветът за развитие на селското стопанство и градинарството (AHDB) на Обединеното кралство обяви първите си прогнози за 2024-25 г. в доклада за оценките на световното предлагане и търсене на селскостопанска продукция през май. Анализаторът на AHDB Хелън Плант коментира:

"Първоначалните прогнози показват, че глобалното търсене на пшеница надвишава производството с над 4 милиона тона. Прогнозите са производството да нарасне с 10.5 тона на годишна база поради възстановяването на производството в Австралия и Казахстан, плюс повишения в САЩ и Канада. Това обаче все още няма да е достатъчно, за да отговори на търсенето, което е нараснало с 2 милиона тона до общо 802.3 милиона тона".

Американското земеделско министерство прогнозира, че запасите, държани от основните страни износителки (Аржентина, Австралия, Канада, Европейския съюз, Русия и Украйна), през 2024-25 г. ще се повишат с 6.9 милиона тона - до 31.7 милиона.

Според Плант, на фона на нарастващото глобално търсене, е важно е да се гледат нивата на запасите спрямо търсенето. В края на 2024-25 г. се предвижда те да се равняват на едва 13.3% от общото вътрешно и експортно търсене. Това е спад от приблизително 14.5% в края на 2023-24 г. и ще бъде най-ниският от 2007-08 г. насам. 

"Запасите продължават низходящата си тенденция, като в момента са на най-ниските нива от 2015-16 г. насам. Въпреки ниското експортно търсене, котировките в САЩ се покачиха с 14 долара за тон, тъй като старите запаси намаляват преди реколтата за следващата година, която скоро ще започне. Руските котировки се повишиха с 13 долара за тон, тъй като очакванията за по-малка реколта бяха само частично смекчени от големите вътрешни запаси", казват още експертите.

В Канада цените скочиха с 27 долара за тон поради силното търсене и стягащите се запаси, а котировките в ЕС се повишиха с 16 долара за тон, поддържайки сравнително постоянна ценова премия спрямо черноморските конкуренти.

В Аржентина цените претърпяват най-голямото увеличение с 32 долара на тон, тъй като доставките за износ се затягат.