Безпрецедентният набор от кризи, главно причинената от COVID-19, е върнал човешкият прогрес пет години назад и е подхранил глобална вълна от несигурност.

Това сочи доклад на ООН, публикуван днес.

Според Програмата за развитие на ООН (ПРООН), за първи път от създаването си преди повече от 30 години индексът на човешкото развитие, формиран от фактори, като продължителност на живота, ниво на образование и стандарт на живот в различните страни, е намалял за две поредни години - през 2020 и 2021 г.

„Това означава, че умираме по-рано, по-малко образовани сме, доходите ни намаляват“, казва шефът на ПРООН Ахим Щайнер в интервю за АФП „Само от три параметъра можете да добиете представа защо толкова много хора се чувстват отчаяни, разочаровани, притеснени за бъдещето“, допълва той.

Индексът на човешкото развитие се покачва стабилно в продължение на десетилетия, но започна да се понижава през 2020 г. и продължава спада си през 2021 г., заличавайки постигнатото през предходните пет години.

Докладът посочва като основен двигател на глобалната реверсия пандемията COVID-19, но и други кризи - политическа, финансова и климатична, възпрепятстват възстановяването.

„Имали сме бедствия и преди. Имали сме конфликти и преди. Но съвкупността от това, пред което сме изправени в момента, е голяма пречка за човешкото развитие“, казва Щайнер.

Спадът е наистина глобален, засягайки повече от 90 процента от страните по света, според проучването. Швейцария, Норвегия и Исландия запазват местата си в челото на класацията, докато Южен Судан, Чад и Нигер са на дъното.

И докато някои страни бяха започнали да се възстановяват от пандемията, много други в Латинска Америка, Африка на юг от Сахара, Южна Азия и Карибите все още не бяха преборили проблема преди идването на новата криза -  войната в Украйна.

В тазгодишния индекс не влизат последствията от руската инвазия в Украйна върху продоволствената и енергийната сигурност, заради което "перспективите за 2022 г. са мрачни“, казва Щайнер.

Голям принос за спада на Индекса на човешкото развитие е глобалният спад в очакваната продължителност на живота - от 73 години през 2019 г. на 71.4 години през 2021 г. Водещият автор на доклада Педро Консейсао го описва като "безпрецедентен шок", отбелязвайки, че някои страни - включително Съединените щати, регистрират спад от две или повече години.

Докладът също така описва как трансформиращите сили, като изменението на климата, глобализацията и политическата поляризация, поставят човечеството пред невиждано в човешката история ниво на несигурност.

„Хората са загубили доверие един в друг“, казва Щайнер. „Нашият съсед днес се превръща в най-голямата заплаха - независимо дали говорим за общността или за нациите в световен мащаб, която ни парализира.“

В доклада все пак има и положителна нотка, която гласи, че могат да бъдат направени подобрения чрез фокусиране върху три основни области: инвестиции във възобновяема енергия и подготовка за бъдещи пандемии, застраховка срещу нови шокове и иновации за укрепване на капацитета за справяне с бъдещи кризи.