Две ключови фигури от Европейската централна банка (ЕЦБ) изказаха своята позиция по отношение на вероятността за понижение на лихвите през следващата седмица, давайки индикации, че това на практика е почти сигурно.

Оли Рен - член на управителния съвет на ЕЦБ и управител на Централната банка на Финландия, подчерта, че инфлацията в еврозоната се понижава по един “устойчив начин.”

Показателят остава без промяна през на ниво от 2.4% през април - седмия пореден месец, в който инфлацията е под 3%, въпреки лекото повишение през декември. Данните за май се очакват в петък. В изказване, публикувано на уебсайта на Централната банка на Финландия, Рен посочва:

“Благодарение на този дезинфлационен процес, инфлацията се приближава към нашата цел от 2% по един устойчив начин и по тази причина моментът е назрял през юни да облекчим паричната политика и да започнем да понижаваме лихвите. Това очевидно предполага, че дезинфлационната тенденция ще продължи и няма да има други пречки по отношение на геополитическата ситуация и цените на енергийните продукти.”

Междувременно, старши икономистът на ЕЦБ Филип Лейн заяви в интервю за FT, че “ако се изключат някакви големи изненади, на този етап в това, което виждаме, има достатъчно, за да се премахне най-високото ниво на ограничение.”

Изказванията на Рен и Лейн идват преди следващото заседание на банката на 6 юни. Пазарите предвиждат много голяма вероятност за понижение с четвърт процентен пункт на основната лихва на ЕЦБ, която в момента е на ниво от 4%.

Техните коментари също така са налице, след като редица техни колеги изразиха нагласи.

ЕЦБ и Фед 

Това е индикация, че ЕЦБ вероятно ще предприеме действия преди Федералния резерв на САЩ, който обикновено е водещ при решенията относно паричната политика.

“Фед и ЕЦБ изглежда са на път да се разделят в политиката си, като понижението на ЕЦБ вероятно ще бъде през юни, а лихвените нива в САЩ ще се запазят високи за по-дълъг период,” казват икономисти от Bank of America.

В САЩ тече активен дебат относно това кога Фед ще започне да понижава лихвите. Миналата седмица редица силни данни за икономиката и пазара на труда накараха Goldman Sachs да измести прогнозата си за понижението на лихвите от страна на Фед от юли за септември.

Междувременно, протоколът от последното заседание на централната банка на САЩ на 30 април и 1 май показа една несигурност сред членовете на Фед по отношение на подходящото време за облекчаване на паричната политика.

Според икономистите на Bank of America, реториката на Фед в последно време и протоколът от последната среща показват, че понижение на лихвените проценти засега не стои на масата.

“Смятаме, че циклите на понижение на лихвите на ЕЦБ и на Фед ще се различават доста,” заключава Клаудио Иригойен от Bank of America.