Когато става въпрос за посещенията на вулкани, туристите се разделят на две категории – такива, които стоят далече от тях и такива, които искат да се приближат.

Туристическите посещения на вулкани бележат ръст откакто британският бизнесмен Томас Кук води първата група посетители до вулкана Везувий през 1841 г. Днес милиони хора се стичат на места като Исландия, Италия и Хавай, за да се доближат до експлозивната мощ на местните вулкани. Има също така все повече начини хората да се насладят на тези природни образувания, от преход в Националния парк „Вулканите на Хавай“ до спускане в активен вулкан на остров Амбрим във Вануату.

Едно от най-посещаваните места в Исландия, термичното образувание Синята лагуна, наскоро бе евакуирано заради вулканична активност в района, като това бе петото изригване от декември 2023 г. Синята лагуна, която е разположена само на 5 км. от малкия риболовен град Гриндавик, се подгрява от геотермална енергия, благодарение на местоположението си в поле от лава. Макар да няма данни за смъртни случаи във връзка с това изригване, няколко инцидента при други вулкани накараха много много хора да поставят под въпрос безопасността на туристическите посещения на вулкани като.

През 2019 г. 22 души умират, а 25 са ранени при изригване по време на туристическа експедиция до Уакаари/Белия остров, в близост до крайбрежието на Нова Зеландия, който представлява активен стратовулкан. При изригване през 2023 г. на вулкана Марапи, който е един от най-активните и популярни вулкани на индонезийския остров Суматра, загинаха 23 души, а десетки бяха ранени.

И така, безопасни ли са туристически посещения на вулкани? За щастие на търсачите на приключения, експерти казват „да“, но с някои много важни уговорки.

Първо, от съществено значение е предварително да бъде направено известно проучване на вулкана. "Когато хората посещават вулкани, те наистина трябва да се образоват," казва пред BBC Матю Патрик, геолог в Хавайската вулканична обсерватория. "Прочетете какви са ограниченията, какви мерки вземат местните власти, за да предпазят хората." Това включва проверка на местни туристически уебсайтове за информация, свързана с безопасността и регистрация за текстови съобщения при посещения на национални паркове.

След това, ако пътувате до активен вулкан, най-добре е да използвате реномиран водач. Туристите могат да посещават сами някои места, като вулкана Акатенанго в Гватемала, но посещението с екскурзовод е най-доброто нещо от гледна точка на безопасността.

"Всеки вулкан е различен, така че хората трябва да са наясно с това," казва Патрик. "В минали години на някои вулкани на Хавай можеше сравнително безопасно да се доближите до потоците от лава. Очевидно обаче не бихте искали да сте толкова близо до изригващ вулкан."

Може също така да има културни съображения, както при Националния парк „Вулканите на Хавай“. В културата на коренното население на Хавай, вулканите са считани за живи същества, а изригванията имат съществено културно и духовно значение. Учени и посетители са призовавани да проявяват възможно най-голямо уважение към сериозното значение на вулканите за тази общност. Част от мерките за уважително посещение включват това да не се прекъсват потоците от лава, да не се премахват растения или камъни от района и да не се правят снимки на представители на коренното население, които може да се молят в района. 

Повечето бордове по туризма предоставят насоки за това как най-добре могат да бъдат посетени местните вулкани, ако въобще това е разрешено. След последното изригване в Исландия, туристическият уебсайт на страната предостави изрично обновена информация. Въпреки че мерките за евакуация в момента са в сила за полуостров Рейкянес, където бяха изригванията, дейността в останалата част на страната продължава както обикновено.

Напредъкът при прогнозирането на изригвания и други опасни феномени като емисии на токсични газове, свързани с вулканите, са направили туристическите посещения много по-безопасни, не само в Исландия, но и по света, смята Кристин Фогфьорд, ръководител Геоложки изследвания в Исландската метеорологична служба. "Още от 2000 г. успяваме да предскажем някои изригвания в Исландия," казва тя. "Предсказването на изригванията с точност до часове не е толкова трудно, но въпреки това понякога те ни изненадват."

Освен че вулканолозите вече могат да предсказват вероятността от изригване, важното сътрудничество между учени и местните власти означава, че на много места, като Исландия и САЩ, вече има системи, които предават тази информация на местните и на туристите почти в реално време.

"Един от инструментите за следене на сеизмична активност е свързан със система за автоматично известяване," обяснява Фогфьорд. При извънредни случаи тези автоматизирани съобщения се изпращат на няколко езика до всеки мобилен телефон в обхвата на вулкана, в това число и до телефоните на туристите.

Туристите, които искат да видят по-отблизо настоящото изригване в Исландия, обаче може да се наложи да почакат, тъй като учени смятат, че вулканичната дейност в района може да продължи в следващите няколко десетилетия или дори векове.