Когато вулканът Руанг в Индонезия изригна множество пъти през миналата седмица, вулканичните газове бяха изхвърлени толкова високо, че достигнаха втория слой на атмосферата - десетки хиляди метри над земята.

Изригванията на Руанг изхвърлиха огромна струя пепел и изпратиха вулканични газове на близо 20 000 метра във въздуха, според сателитни оценки - около 7 600 метра по-високо, отколкото обикновено лети търговски самолет.

Потенциалните въздействия на изригването върху времето и климата започват да се оценяват, въпреки че активността на вулкана продължава.

Възможно е вулканите да имат краткосрочно въздействие върху климата – включително глобално охлаждане – поради газовете, които инжектират високо в атмосферата. Но влиянието на Руанг вероятно ще бъде минимално, според Грег Хюи, председател на Училището по земни и атмосферни науки на Georgia Tech.

Ежедневните метеорологични условия в близост до Руанг – като температура, облаци и дъжд, вероятно няма да бъдат повлияни от вулкана за дълго, казва Хюи пред CNN.

Руанг - стратовулкан с височина 725 метра, разположен на едноименния остров в индонезийската провинция Северен Сулавеси, е изригнал най-малко седем пъти от вторник вечерта насам, съобщи агенцията по вулканология на страната.

Според вулканолозите, стратовулканите могат да предизвикат експлозивни изригвания, тъй като конусната им форма позволява натрупването на газ. Вулканичната пепел обикновено е смес от натрошени твърди вещества – включително скали, минерали и стъкло, и газове, като водна пара, въглероден диоксид и серен диоксид, според НАСА.

Натрошените твърди частици генерират много статично електричество в струите пепел, докато се блъскат една в друга, което води до интензивна светлина, според Хюи. „Самата пепел е краткотрайно в атмосферата, защото е тежка, голяма и има тенденция да се утаява бързо“, казва още експертът. Газовете обаче могат да достигнат много по-високо.

Плътната пепел близо до повърхността на земята замърсява опасно въздуха и причинява временен охлаждащ ефект, тъй като блокира слънчевата светлина. След като активното изригване спре, пепелта започва да се утаява.

Но тази, достигнала до земята, може лесно да бъде издигната обратно във въздуха от ветрове. Водните капки често се залепват за пепелта във въздуха и образуват буреносни облаци.

Някои газове от изригванията на Руанг се изкачиха толкова високо, че стигнаха стратосферата - втория слой на земната атмосфера, който се намира точно над тропосферата, в която реално живеем.

Стратосферата е много сухо място и обикновено само газовете с дълъг живот – обхващащ десетилетия, се филтрират в нея, според Хюи. Вулканичното изригване по същество е единственият естествен начин за краткотрайни – по-малко от няколко години – газове, като серен диоксид и водни пари, да стигнат до стратосферата.

Веднъж попаднали там, серният диоксид и водните пари се комбинират, за да образуват аерозоли от сярна киселина, които създават слой от мъгливи капчици. Те се разпространяват надалеч и остават в стратосферата до три години, отразявайки слънчевата светлина обратно в космоса и причинявайки понижаване на глобалните температури.

Но охлаждащият ефект продължава по-дълго, ако повече газ достигне стратосферата.

Изригването на Пинатубо

През 1991 г. Пинатубо – друг стратовулкан, изригна във Филипините и произведе най-големия облак от серен диоксид, регистриран някога. Изригването изхвърли над 17 милиона тона газ в атмосферата и доведе до глобално понижение на температурата с около 0.5 градуса по Целзий, което продължи около година, според Геоложката служба на Съединените щати.

За сравнение, сателитните инструменти са изчислили, че Руанг е освободил около 300 000 тона серен диоксид досега, но не е ясно каква част от този облак е достигнал стратосферата. Въпреки че цифрата е доста голяма, според Хюи, тя е под най-екстремния случай.

Толкова голямо изригване, колкото на Пинатубо през 1991 г., със сигурност би могло да охлади планетата за няколко години, въпреки че няма да може да изтрие настоящите климатични проблеми на Земята, причинени от затоплящото я замърсяване, и ще дойде с цената на огромни щети за живота и имуществото.