По-рано през месеца ви представихме четири български компании, които ще разпределят дивидент от над 10 млн. лв. между акционерите си. Списъкът тогава включваше Българо-американска кредитна банка, Адванс Терафонд, М+С Хидравлик и Телематик Интерактив България.

Към днешна дата дружествата в него се увеличават с още две – Софарма и Спиди, които раздадоха високи дивиденти и през миналата година. С тях те вече са шест спрямо осем година по-рано. Какви суми ще получат акционерите им?

Софарма

Общото събрание на фармацевтичната компания ще се състои на 28 юни. На него ще се гласува предложение за разпределение на дивидент от 0.09 лв. за брой.

От компанията не посочват точната сума, тъй като към крайната дата за покупка на акции (14-дневен срок след общото събрание), може да има промяна в броя на обратно изкупените акции от компанията. Към днешна дата те са 14 328 336, показва справка на Darik Business Review, което означава, че ако останат непроменени, Софарма ще разпредели 14.829 млн. лв.

Сумата е доста по-малка спрямо миналата година, когато акционерите получиха по 0.60 лв. за брой, или общо над 72 млн. лв.

Спиди

На 28 юни ще се състои и общото събрание на акционерите на куриерската компания. На него ще се вземе решение за разпределението на рекордните за дружеството 30.921 млн. лв., които да се насочат към акционерите.

Ако предложението се приеме, това ще означава, че на всяка акция ще се паднат по 5.75 лв. бруто. Година по-рано компанията разпредели по 5.25 лв. на лот, а в предходните години той беше 4.00 лв. и 5.25 лв.

С настоящите близо 31 млн. лв., общата сума, която компанията ще е заделила за дивиденти само в последните 5 години, възлиза на 119.65 млн. лв.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.