Пустинята е последното място, на което очаквате да се натъкнете на задръстване. А какво ще кажете за задръстване с камили? Именно това се случва сред дюните на планината Мингша и живописното място Crescent Spring Scenic Spot в Китай.

Проблемът до толкова се изостря, че местните власти измислят уникално, единствено по рода си в световен мащаб решение - камилски светофари.

Уникалната система беше инсталирана през 2021 г. на популярното място в покрайнините на град Дунхуанг в северозападната китайска провинция Гансу.

Светофарите са подобни на обикновените, използвани във всички краища на света, като показват същите традиционни зелени символи за пешеходци от едната страна. Но от другата страна те показват отличителен образ на двугърба камила.

Десетки светофари бяха монтирани по протежение на живописния маршрут, за да позволят на пешеходците да пресичат между дългите колони от камили.

Когато свети зелената камила, животните могат да преминават, а когато свети червената камила, кте спират, за да пропуснат пешеходците, разказва Daily Mail.

Въпреки че светофарите работят, за да ускорят язденето на камили през пустинята, това не прави района по-малко натоварен – устройствата, сами по себе си, се превърнаха в популярна туристическа атракция.

Според China Daily и компанията, отговаряща за операциите на живописното място, повече от 3.7 милиона туристи са го посетили миналата година, като 42 процента от тях са избрали да яздят камила.

Живописният район е дом на около 2000 камили, всяка от които транспортира множество туристи на ден. Разходките с камили се управляват от местни селяни, които вземат около 100 юана ($14) на турист за едночасов преход с камила.