Американската компания Advanced Micro Devices представи най-новите си процесори с изкуствен интелект, както и плановете си за разработване на AI чипове през следващите две години в опит да предизвика лидера в индустрията Nvidia. 

На технологичното изложение Computex в Тайпе главният изпълнителен директор на AMD Лиза Су представи графичния ускорител MI325X, като се очаква устройството да се появи на пазара през четвъртото тримесечие на 2024 г., предава Reuters. 

Надпреварата за разработване на генеративни програми за изкуствен интелект доведе до нарастващо търсене на усъвършенствани чипове, използвани в центровете за данни.

Базираната в Санта Клара, Калифорния, AMD се бори да се конкурира с Nvidia, която в момента доминира на пазара на AI полупроводници и контролира около 80% от него. 

От миналата година Nvidia даде да се разбере на инвеститорите, че планира да съкрати своя цикъл на пускане до една година, а сега AMD последват техния пример.

"AI очевидно е нашият приоритет номер едно като компания и ние наистина сме впрегнали в тази цел всички възможности за развитие“, каза Су.

AMD представи и предстоящата си серия от чипове, озаглавена MI350, която се очаква да бъде налична през 2025 г. и ще бъде базирана на нова архитектура.

В сравнение с наличната в момента MI300 серия AI чипове, AMD заяви, че очаква MI350 да се представи 35 пъти по-добре в генерирането на разултати (процеса на изчисляване на генеративни AI отговори). Освен това AMD разкри серията MI400, която ще пристигне през 2026 г. и ще бъде базирана на архитектура, наречена "Next".

Инвеститорите търсят по-дългосрочни актуализации от фирмите за чипове, докато оценяват дълготрайността на настоящия AI бум, който, поне за момента, не показва признаци на забавяне.

Цената на акциите на AMD се увеличи над два пъти от началото на 2023 г.., но този скок все още бледнее в сравнение с над седемкратното покачване на акциите на Nvidia през същия период от време.

AMD се стреми към продуктов цикъл на представяне на нов AI чип всяка година. По подобен начин Nvidia заяви, че планира да пуска ежегодно ново семейство AI процесори. 

Лиза Су каза през април, че компанията очаква продажби на AI чипове от около 4 милиарда долара за 2024 г., което представлява увеличение от 500 милиона долара спрямо предишната оценка.

На събитието Computex AMD обявиха, че последното поколение централни процесори (CPU) вероятно ще бъде налично през втората половина на 2024 г.
 
Производителите на чипове залагат на допълнителните възможности на AI, за да стимулират растежа на пазара за персонални компютри, който излиза от дългогодишен спад.

Доставчиците на персонални компютри като HP и Lenovo ще пуснат устройства, които включват AI чипове на AMD.