Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) завиши очакванията си за авиоиндустрията за 2024 г. и прогнозира рекордни приходи в размер на 996 млрд. долара, което би представлявало увеличение с 9.7% на годишна база.

Очакваните нетни печалби на индустрията са 30.5 млрд. долара, което е над предишната прогноза от 25.7 млрд. долара, публикувана през декември 2023 г. Според Уили Уолш, генерален директор на IATA:

“На фона на рекордните 5 милиарда пътници, които се очакват през 2024 г., нуждата на хората да летят никога не е била по-силна. Нещо повече, глобалната икономика разчита на индустрията да достави въздушни товари на стойност 8.3 трлн. долара”. 

Разходите също нарастват 

И докато приходите и печалбите се наслаждават на попътен вятър, разходите също скачат, оставайки маржовете на печалба малки, се посочва в доклада на IATA.

Общите разходи на авиокомпаниите по света се очаква да достигнат 936 млрд. долара, според прогнозите на асоциацията, което е рекордно високо ниво и би представлявало 9.4% увеличение на годишна база.

От IATA също така прогнозират възвръщаемост на инвестирания капитал за 2024 г. в размер на 5.7%, което, според асоциацията, е с “около 3.4 процентни пункта под средната цена на капитала.” Уолш посочва:

“Авиоиндустрията върви по пътя на устойчивите печалби, но все още има голяма празнина за покриване. Възвръщаемост на инвестирания капитал от 5.7% е доста под цената на капитала, която е над 9%. А печалбата от едва 6.14 долара на пътник е индикация за това колко ниски са маржовете на печалба — в много части на света сумата не стига и за едно кафе.”

Директорът на IATA призова за справяне с проблемите на веригата на доставки, които преследват индустрията от години, както и за “облекчение” от това, което той определя като “парад на тежки регулации и все по-големи данъчни предложения.”

Той твърди, че по-благоприятната политика за бизнеса също би подобрила способността на авиокомпаниите да “ускорят инвестициите в устойчивост.”

Авиокомпаниите са отговорни за около 3% от глобалните въглеродни емисии, а от IATA подчертават необходимостта индустрията да постигне нетни нулеви въглеродни емисии до 2050 г. – нещо, на което експерти по околната среда и учени гледат със скептицизъм.