Фондовете за инвестиции в дигитални активи отчитат четвърта поредна седмица на капиталов приток, според последния доклад на CoinShares, цитиран от Coin Telegraph.

Според доклада, фондовете за цифрови активи са регистрирали 185 милиона долара нетни входящи потоци за последната седмица на май, като общите месечни потоци възлизат на общо 2 милиарда долара. Това означава, че притокът на капитал към тези фондове от началото на годината възлиза на над 15 милиарда долара.

Основната част от седмичните входящи потоци идват от Съединените щати, което представлява 130 милиона долара от общите постъпления за последната седмица. Докладът обаче отбелязва и изходящи потоци от 260 милиона долара в Съединените щати.

Седмичният приток на средства продължава да е доминиран от биткойна. Децентрализираната криптовалута е генерирала инвестиционни входящи потоци от 148 милиона долара.

Освен това, биткойн фондове за т. нар. "къси продажби" (които очакват спад в цената на криптовалутата) отбелязват 3.5 милиона долара седмични изходящи потоци, което води общите месечни изходящи потоци до 12.5 милиона долара. Това може да означава, че настроенията сред биткойн инвеститорите остават позитивни, пише още изданието. 

Етерът (криптовалутата на Ethereum) регистрира входящ капиталов поток от 33.5 милиона долара за последната седмица на май и 21.6 милиона долара от началото на месеца. Това представлява обрат в настроенията на инвеститорите, вероятно предизвикан от одобрението на борсово търгуваните фондове в етери в САЩ.

В предходните няколко седмици се наблюдаваше влошаване на настроенията сред институционалните инвеститори, с $200 милиона изходящи потоци от борсово търгувани продукти, свързани с етера. 

Потоците към фондовете на Solana също са положителни, като притоците за седмицата, приключваща на 31 май, достигнаха 5.8 милиона долара и доведоха месечната сума до 24.8 милиона долара.

Въпреки това, фондовете, инвестиращи в разнообразни активи, демонстрират лошо представяне през май. В последната седмица на месеца са отчетени седмични изходящи потоци от 2.7 милиона долара, а общо за май отливът на средства е в размер на 12,2 милиона долара.

На 23 май 2024 г. Комисията за ценни книжа и борси на САЩ одобри пускането на борсово търгувани фондове (т. нар. ETF), базирани на Ethereum.   

Оттогава насам повече от 3 милиарда долара бяха преместени от централизирани борси към такива продукти, което предполага потенциални проблеми с шока в предлагането  на дигиталния актив през следващите седмици и месеци, тъй като борсовите баланси спадат до невиждани от години дъна, пише още изданието. 

Към момента цената на биткойн се движи около 68 635 долара за брой, като бележи ръст от малко над 1% за последната седмица. Етерът пък се търгува на ниво от 3 755 долара, отчитайки спад от близо 3% на седмична база.