Малко вероятно е Газпром да възстанови продажбите на газ, загубени в резултат на войната в Украйна, поне за десетилетие напред. Това се посочва в доклад, поръчан от руския газов гигант и цитиран от Financial Times.

Износът на компанията за Европа ще бъде средно 50-75 милиарда кубически метра годишно до 2035 г., или едва една трета от предвоенните нива, прогнозира проучването.

Въпреки че Газпром се надява, че бъдещият нов газопровод до Китай може да помогне да се компенсират загубените обеми на европейски износ, капацитетът му ще бъде само 50 милиарда кубични метра годишно, а цените в азиатската държава са много по-ниски от тези в Европа. Освен това сделката за изграждането му все още предстои.

"Основните последици от санкциите за Газпром и енергийната индустрия са свиването на обемите на износа, които ще бъдат възстановени до нивото си от 2020 г. не по-рано от 2035 г.“, пишат авторите на документа.

Докладът от 151 страници, поръчан от ръководството на компанията и написан в края на миналата година, е сред най-откровените признания до момента за това как западните санкции, наложени в отговор на руската инвазия, са навредили на Газпром и на руския енергиен сектор като цяло.

Пред FT Елина Рибакова, чуждестранен старши сътрудник в базирания във Вашингтон Peterson Institute for International Economics, коментира:

„Прогнозите са много мрачни. Газпром е в задънена улица и те го осъзнават“. 

Газпром редовно поръчва външни изследвания, за да аргументира преференциалното третиране на сектора, както и допълнително финансиране от Кремъл, според Сергей Вакуленко, старши сътрудник в Carnegie Russia Eurasia Center и бивш ръководител на стратегическите анализи в Газпром Нефт.

"Можете да разполагате с доклад като този и да поискате държавна подкрепа“, казва още Вакуленко, но, по думите му, руските държавни служители са „твърди момчета и няма да получите нищо от тях“.

Делът на Газпром в енергийния износ на Русия ще намалее, тъй като експортът по газопроводите беше особено силно засегнат от санкциите и остава на заден план пред по-малко уязвимия втечнен природен газ (LNG), според доклада. Компанията ще има затруднение да се върне към растежа без значителна държавна подкрепа в намирането на нови пазари за своя газ.

"Тъй като Газпром, който няма своя собствена доказана технология за производство на LNG с голям капацитет, е единствената компания, изнасяща газ по тръбопроводи и тези обеми намаляват, се очаква ролята ѝ в газовата индустрия да намалее“, пишат авторите на анализа.

Докладът подчертава как санкциите са отрязали енергийната индустрия на Русия - от достъпа до решаващи технологии, като турбините, които помагат за преноса на газа през тръбопроводите, както и от резервните части и експертизата, необходими за ремонта им.

Той също така изучава въздействието на западните санкции в страни, като Иран, Северна Корея и Венецуела, което се възприема като знак, че Русия щателно се подготвя за постоянни санкции, според Татяна Митрова, научен сътрудник в Центъра за глобална енергийна политика на Колумбийския университет.

"За тяхна чест, авторите не се страхуват да заявят ясно, че санкциите винаги водят до спад на жизнения стандарт и загуба на международна конкурентоспособност“.

Компанията отчете загуба от 629 милиарда рубли (6.9 милиарда долара) за миналата година.

Русия преговаря с Китай за тръбопровода Силата на Сибир-2, който е една от надеждите на Газпром за съживяване на износа. Ако бъде завършен по график през 2030 г., Силата на Сибир-2 се очаква да донесе допълнителен капацитет от 50 милиарда кубични метра годишно.

Но способността на Китай да договаря значително по-ниски цени, отколкото Европа плащаше за руския газ, означава, че износът на Газпром ще бъде по-малко печеливш, дори ако се възстановят до предвоенните обеми, според доклада. Пред FT бившият заместник-председател на Bank of America и преподавател от Харвард Крейг Кенеди коментира:

"Основният проблем, който имат, е, че по-голямата част от приходите идват от Европа. Те бяха изгубени и газът, който трябваше да отиде в Европа, не може да отиде на никой друг добър пазар".

Докладът изчислява, че руският износ на втечнен природен газ ще нарасне до трикратно до 2035 г. и ще представлява около половината от общия износ на газ, увеличавайки влиянието на Новатек - най-големия и технически най-напреднал производител на LNG в Русия.

За да запази господстващата си позиция на вътрешния газов пазар, Газпром ще трябва да използва монопола си върху инфраструктурата за транзит на газ и да поиска преференциално третиране от Кремъл, се казва в доклада.

Въпреки това компанията ще загуби пазарен дял от Новатек или ще бъде принудена да използва своята LNG инфраструктура, според доклада. Кенеди смята:

"Логичното нещо, което държавата трябва да направи, е да обедини силите на двете компании. Газпром има много по-сериозно портфолио нагоре по веригата, а Новатек има технологии и ноу-хау в сферата на LNG".

Според авторите на анализа, втечненият природен газ може да бъде по-надежден източник на приходи от износ за Русия, тъй като се транспортира на кораби, а не по тръбопроводи, и е по-труден за проследяване.

Изграждането на LNG терминали на източното крайбрежие на Русия може да разнообрази износа извън Китай и да намали зависимостта на Газпром. 

Компанията обаче трудно ще може да увеличи собствения си капацитет за износ, ако Русия не може да сложи край на зависимостта си от проектираните на запад турбини, които се използват за задачи, като производство на електроенергия и компресия, както и за пренос на газ.

Руското министерство на енергетиката заяви, че очаква компаниите да могат да ремонтират произведени в САЩ турбини до следващата година. Но руските фирми все още не са възпроизвели ключови части от производствения процес, като цели 75% от необходимите компоненти идват от западните страни.

Москва може да бъде принудена да спре или да затвори електроцентрали в цялата страна, ако не може да произвежда алтернативно оборудване за тях, предупреждава докладът.

Програмата за изграждане на газови турбини в страната ще струва поне 100 милиарда рубли и ще отнеме поне пет години, показват предварителните изчисления. Газпром ще има затруднения и с финансирането на своята инвестиционна програма без значително увеличение на приходите.