Наемането на кола е стандартна част от пътуванията на много туристи. То обаче може да ни струва много, ако не сме внимателни.

Компаниите за коли под наем често се опитват да продадат на клиентите различни екстри - например застраховка, която вече е покрита от кредитни карти или обща застраховка за пътуване, така че не е необходимо да плащате допълнително за скъпата полица.

А една от най-високите такси, които ви начисляват, може да се окаже фалшива. Има много обвинения срещу компаниите за коли под наем за несправедливо таксуване на клиенти за щети, за които те не са виновни - общата сума може да варира от стотици до хиляди.

Ето защо всеки път, когато наемате кола, трябва да направите едно важно нещо: да заснемете видео или да направите снимки на колата отвътре и отвън, за да докажете, че не сте я повредили вие.

Някои туристи твърдят, че дни, седмици или дори месеци, след като са върнали кола под наем, компанията им таксува щети, за които твърди, че са открити при по-късна проверка. В този момент, ако наемателят не е причинил тази щета, има само един начин да го докаже.

„Един от най-добрите начини да избегнете измама за хиляди долари за ремонт на щети, за които не носите отговорност, е като правите снимки или видеоклипове на колата, когато я вземате и връщате“, казва Даниел Дуразо, директор Външни комуникации в Allianz Partners USA, пред Travel + Leisure.

Въпреки проверката при връщането на колата, клиенти съобщават, че са били таксувани за щети - дори след агент е подписал, че автомобилът няма повреди.

Без снимки или видео доказателства почти сигурно ще трябва да платите сметката, дори и да е измама. Но ако можете да докажете, че сте върнали колата невредима, компаниите е по-вероятно да отстъпят.

Процесът на документиране на автомобила е доста лесен. Направете клип на цялата кола, а след това се фокусирайте върху отделни нейни елементи - горната и ходовата част, седалките и багажника. Пазете тези видеа, заедно с документите от компанията, поне шест месеца.

Може да ви звучи като много работа, но ако ще ви спести стотици или хиляди долари впоследствие, времето си заслужава.

Освен събирането на визуални доказателства, които демонстрират липсата на щети по колата, много важно е да имате и застраховка. Тя вероятно ще бъде по-евтина, ако я купите директно през застраховател, а не през компанията за отдаване на автомобили под наем.

Без значение кой застрахователен план ще изберете, не забравяйте да прочетете внимателно дребния шрифт, за да сте сигурни, че покрива всички ваши нужди. Например, някои полици покриват само шофьори, които са упоменати в договора за наем, така че ако пътувате с партньор, приятел или в група, най-добре е да добавите всички потенциални шофиращи към споразумението (имайте предвид, че често това струва повече.)