Всяка година злато за над 30 млрд. долара, добивано от малки мини в Африка, достига до световните пазари. Ценният метал остава недеклариран и се изнася нелегално извън границите на континента с най-голямо производство в света. 

Голяма част от златото се насочва към Обединените арабски емирства, според проучване на базираната в Швейцария организация SwissAid. Създателите му посочват още: 

„Повече от 435 тона злато, оценено на 30.7 млрд. долара, се изнасят нелегално от Африка всяка година. Това представлява по близо 1.2 тона дневно. Голяма част от това количество се внася в Обединените арабски емирства, преди да потегли към други държави по света“. 

Голяма част от индустриалното злато, което се изнася от Африка, се внася в Швейцария, Индия и държави от южната част на континента. Индустриалното злато, което съставлява 11% от всичко добито, се използва в медицината, електрониката, автомобилната, космическата и отбранителната индустрия. 

Според SwissAid, общо около 80-85% от това злато се насочва към ОАЕ. Общо за всички категории злато, трите най-големи вносители на благородния метал от Африка са ОАЕ, Швейцария и Индия, като около 47% от суровината се насочва към Обединените арабски емирства. 

Експертите са изследвали производството и търговията с декларирано и недекларирано злато в 54-те държави от Африка за последните 10 години, за да стигнат до изводите си. 

Според тях, огромни количества контрабандно злато се изнасят от Африка, контролът по митниците и мините е неадекватен, част от статистиките по темата са непрозрачни, а други – фалшифицирани.