Нов завод за авточасти за 19 млн. лв. строят край Пловдив. Инвестицията е на ЗиЕс Юръп“ ООД, част от китайския холдинг Shanghai Unison Aluminium Products Co., като компанията получи сертификат „клас А“.

Проектът е за изграждане на нов високотехнологичен завод в Тракия икономическа зона край Пловдив за производство на алуминиеви части, които намират широко приложение в автомобилостроенето и автомобилната индустрия. В резултат на инвестицията ще бъдат разкрити 100 работни места.

При връчването на сертификата заместник-министърът на иновациите и растежа Красимир Якимов заяви:

„Този проект е сериозна стъпка в развитието на българо-китайските икономически отношения, а локацията за изпълнението му – Пловдив, се е доказала като притегателен център за инвестиции. Това показват и четирите проекта, които Министерството на иновациите и растежа е сертифицирало през 2023 г. в района, на обща стойност близо 135 млн. лв. и разкритите над 330 работни места“.

Зам.-министър Якимов допълни, че от началото на годината са издадени 10 сертификатa за инвестиции на стойност над 78 млн. лв., които ще открият близо 400 нови работни места в Перник, Русе, Пловдив, Балчик и София.

Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Мила Ненова посочи, че проектът на „ЗиЕс Юръп“ отваря нова възможност за китайските фирми в България. Тя подчерта доброто сътрудничество на агенцията с Тракия икономическа зона, като ги определи като изключително подготвени за посрещане на инвеститори.

Министерство на иновациите и растежа

„Зиес Юръп“ ЕООД

„Зиес Юръп“ ЕООД е с предмет на дейност – научноизследователска, развойна дейност и производство на алуминиеви и автомобилни части, търговия на стоки и технологии и др.

Част е от групата Shanghai Unison Aluminium Products Co., Ltd., която е създадена през 1994 г. и е с опит в прилагането на алуминиеви сплави.

Компанията е професионален производител на авточасти от алуминиева сплав, интегриращ дизайн, разработка, производство, продажби и обслужване.