Как изглеждат парите през погледа на децата? Кои личности заслужават да бъдат изобразени върху банкнотите, според малчуганите? Какви послания към света отправят децата чрез своите творби?

На тези въпроси дава отговор изложбата на Националния ученически конкурс Моята паричка 2024, отворена за посетители до средата на юни в арт пространството UniCredit Studio в София.

Над 1000 ученици от 103 населени места се включиха в тазгодишното издание на инициативата, на която Darik Digital е медиен партньор. Организатор е платформата за финансова грамотност The Little Chief с подкрепата на Junior Achievement Bulgaria.

Задачата пред участниците в категория до 12 г. беше да измислят и нарисуват свой проект на банкнота, а за ученици от 13 до 16 години да напишат есе по теми, свързани с парите и добрите финансови навици.

Конкурсът завърши с пъстра изложба на най-добрите творби в двете категории, а на специално събитие на 8 юни бяха обявени и наградени и победителите. 

Общо 10 деца получиха отличия в Моята паричка 2024:

В категория рисунка:
Победител на публиката: Кристияна Иванова, 10 г. от Русе 

Моята паричка

Първо място: Ава Билял, 11 г. от София 

Второ място: Катрин Цветанова, 11 г. от Лом 

Трето място: Божидар Атанасов, 11 г. от София

Специалната награда на УниКредит Булбанк: Петко Харбалиев, 8 г. от Бургас 
 

В категория есе:

Първо място: Стефан Ступак, 14 г. от София 

Второ Място: Александра Младенова, 13 г. от Видин 

Трето място: Десислава Желева, 14 г. от София 

Специалната награда на УниКредит Булбанк: Андрея Бакалова, 16 г. от София 

Специалната награда на издателство Аз-буки: Пресиян Андреев, 13 г. от Дряново 
 

Победителите получиха медали, грамоти и специални награди от партньорите на конкурса УниКредит Булбанк, Озон, издателствата Клевър Бук, Керът, Сиела и Фют. 

Децата получиха своите отличия от членовете на журито. Кристиян Костов, изпълнителен директор на Darik Digital, беше част от петчленното жури, оценяващо рисунките в конкурса.

Членовете му разглеждаха не само художествените стойности на творбите и тяхната оригиналност, но и посланията на децата и техните познания относно функциите и характеристиките на парите.

В унисон с целите на Моята паричка да насърчи инициативността и предприемчивостта на децата, водещи на церемонията бяха 8-годишната Карина от ЧОУ “Света София” и 14-годишният Кристиян от Националната търговско-банкова гимназия. 

Финансовата грамотност е универсално житейско умение днес. Важно е родители и учители да разбираме ролята на тези знания и умения и да ги развиваме у децата си от ранна възраст. Това каза Кристиян Костов, връчвайки наградата на 10-годишната Кристияна Иванова от Русе.