Как да разберем дали икономиката е в упадък? Отговорът на този въпрос може буквално да е на устните ви, пише CNN.

Председателят на Estee Lauder Леонард Лаудер създава т. нар. индекс на червилото по време на икономическия спад след терористичните атаки на 11 септември 2001 г.

Той забелязва, че покупката на козметика, и по-специално на червила, има тенденция да бъде обратнопропорционална на икономиката, защото жените заменят скъпите покупки с по-скромни артикули.

През есента на 2001 г. продажбите на червило в САЩ се увеличават с 11%. А по време на Голямата депресия продажбите на козметика, като цяло, са се увеличили с 25%.

През 2020 г. - в разгара на икономическия спад, предизвикан от COVID-19, главният изпълнителен директор на Estee Lauder Фабрицио Фреда казва, че индексът на червилото е бил заменен от продуктите за грижа за кожата, тъй като потребителите започват да носят маски и да работят от вкъщи.

"Индексът на червилото е заменен с индекса на овлажнителите за кожа, но концепцията си остава същата", казва Фреда.

В момента този феномен отново може да се забележи, пишe още изданието. Sephora наскоро обяви година на рекордни продажби, а данните от групата за потребителски изследвания Circana показват, че ръстът на продажбите на премиум козметика изпреварва този на масовите продажби, нараствайки съответно с 9% през първото тримесечие на годината.

Нийла Монтгомъри, главен изпълнителен директор на Overeon - собственик на няколко първокласни козметични марки, включително BareMinerals, Laura Mercier и Buxom, коментира пред CNN, че секторът е по-устойчив на общите икономически тенденции. 

"Когато хората обмислят как да намалят разходите си, в повечето случай те ограничават покупките на дрехи и някои други стоки за бита. Козметиката обаче рядко попада "под ножа".  

Разбира се, индексът на червилото не е точна мярка за икономически спад и не винаги е напълно точен.