Замисляли ли сте се защо спадът в продажбите на мъжко бельо би могъл да е индикатор за това, че икономическият растеж се забавя? Има ли също така връзка между икономиката и боклука, който изхвърляте? 

Освен традиционните и общоприети индикатори за състоянието на икономиката, като БВП и нивото на безработица, има и редица нетрадиционни измерители, които сигнализират за промени в икономическата активност. 

Ето някои от тях: 

Индексът на мъжкото бельо 

Pixabay.com

Съгласно този индикатор, увеличаването на търсенето на мъжко бельо е сигнал за добро цялостно състояние на икономиката или за икономически бум. Спад е сигнал за обратната тенденция.

Индексът на шампанското 

Шампанско обикновено се отваря, когато има поводи за празнуване. По тази причина покупките на този вид алкохол се свързват с повишаването на нивата на икономическо богатство.

От това дали потребителите купуват скъпи или луксозни продукти пък може да се направи извод за потребителските нагласи.

Индексът Big Mac 

Unsplash.com

Този е от по-известните нетрадиционни индикатори. Всяка година сп. The Economist публикува цените на хамбургера Big Mac на McDonald’s в различни държави по света като неофициален начин за определяне на паритета на покупателната способност на отделните валути.

Индексът е представен за първи път през 1986 г.

Индексът на дамските прически в Япония

Това е японски индикатор, според който жените в Япония подстригват косата си късо и я поддържат такава по време на икономически спад и я отпускат по-дълга, когато икономиката се справя добре.

Идеята на по-късите прически е, че жените разполагат с по-малко пари за продукти за коса във времена на криза.

Индексът на първата среща 

В търсене на утеха и за преодоляване на чувствата на меланхолия и изолация, хората прибягват до връзки, когато икономиката не се справя добре.

По данни на Match.com, четвъртото тримесечие на 2008 г. е най-натовареният период на сайта за запознанства от седем години. Трафикът на сайта скача и след терористичните атаки от 11 септември 2001 г.

Индексът на вратовръзката 

Pixabay.com

При този индекс трябва да се следи за две неща. Първо, продажбите на вратовръзки нарастват, защото мъжете искат да създават впечатление, че работят по-усърдно.

Стилът обаче се променя със състоянието на икономиката. Може би е разбираемо, че вратовръзките са в ярки цветове по време на икономическо възстановяване, а ширината им се смалява в периоди на икономически спад.

Индексът на популацията на алигатори 

Идеята зад този индикатор е, че намаляващите продажби на луксозни дамски чанти от алигаторска кожа показват, че покупателната способност на хората намалява.

През 2009 г. фермите за алигатори в американския щат Луизиана бяха изправени пред сериозни загуби, защото на пазара просто нямаше търсене.

Индексът на пуканките с масло 

Pixabay.com

Като цяло хората стават по-пестеливи, когато икономиката не е в добро състояние. Те обаче имат нужда и от бягство от реалността, като например да изгледат филм с купа пуканки с масло.

Индексът на червилото 

Този индикатор е създаден от Леонард Лаудер - един от наследниците на козметичния гигант Estee Lauder. Според неговата теория, във времена на икономически спад жените често предпочитат да купуват по-достъпни стоки, като червило, пред други много по-скъпи артикули, като обувки или чанти.

Индексът на непотърсените трупове 

Това е поредният необичаен индикатор за икономическите условия. Той е базиран на идеята, че тъй като погребенията са скъпи, във времена на криза по-малко семейства идентифицират своите починали роднини и все повече тела трябва да бъдат погребвани от държавата.

Индикаторът на боклука 

Хората харчат и потребяват повече с увеличаване на тяхното благосъстояние. По тази причина този удивително точен индикатор показва, че изхвърлянето на повече боклук съпътства растящата икономика. 

Индикаторът на обувките с високи токчета

Pixabay.com

Експертът по потребителски продукти от IBM Тревър Дейвис смята, че жените се опитват да компенсират тежките икономически времена с по-пищна външна изява.

Според проучване на IBM, височината на токчетата на женските обувки скача по време на най-големите рецесии в историята на САЩ.

Индикаторът на продажбите на боб в консерви 

В трудни за икономиката периоди хората преминават към храна от консерви, за да си спестят харченето на повече средства за храна, според теорията в основата на този индикатор.

През 2009 г. във Великобритания цената на боба в консерви нараства с 23%, тъй като хората предпочитали консервираните храни пред посещенията на ресторанти във времена на криза.

Смъртните случаи с велосипедисти

Pixabay.com

Това е един от най-зловещите индикатори. Данните предполагат, че смъртните случаи с велосипедисти се увеличават, когато пътуващите до работа заменят с велосипед по-скъпия транспорт с влак, метро или автомобил.

Индексът на празните кашони 

Pixabay.com

Тъй като кашоните се използват за доставката на повечето недълготрайни стоки, влошаващите се икономически условия биха засегнали и техните продажби. Този индикатор се използва основно за преценка на производството на потребителски стоки.

Индексът на думата с Р

Това е индикатор на сп. The Economist и следи колко често понятието "рецесия" се появява в медийните заглавия. Според тази теория, използването на плашещия термин с Р се засилва във времена на икономически спад.

Проклятието на новата фирмена централа 

Има много аргументи за и против това, но някои хора продължават да смятат, че всеки път, когато компания обяви, че сменя централата си, е време нейните акции да бъдат продадени, защото предстои спад в цената им.

Индексът на небостъргачите

Идеята зад този индекс е, че строителството на небостъргачи е признак на икономически бум, след който следва криза. Индексът е създаден през 1999 г. от имотния анализатор Андрю Лорънс, а според него, най-високите сгради в света са се издигали в навечерието на икономически спадове. 

* Статията не е препоръка за инвестиционни решения и за покупка или продажба на финансови инструменти.