Екшън фигурка от 1979 г., която никога не е била официално пусната в магазините, се превърна в най-ценната винтидж играчка, продавана някога на търг.

Екшън фигурката на ловеца на глави от „Междузвездни войни“ Боба Фет, изстрелваща ракета, беше купена в Далас от анонимен купувач за 525 000 долара, съобщи Heritage Auctions.

Това детронира Барби от първото място в класацията на най-скъпите играчки, което тя заемаше от 2010 г., когато версия на емблематичната кукла с огърлица от истински диаманти беше продадена на търг на Christie’s за 302 500 долара.

Усилията на колекционерите да се сдобият с конкретни играчки срещу големи суми са нормални за тази ниша, която може да бъде доходоносна, но също и с непрозрачно и променливо ценообразуване, като  много от най-скъпите продажби се осъществяват частно между любители.

Част от това, което прави почти всеки пазар на сувенири толкова спекулативен и нестабилен - особено този, базиран на развлечения, е, че той се управлява от сантименти и носталгия.

Тези, които са израснали, играейки с най-ранните екшън фигурки през 70-те и 80-те години на миналия век, сега имат парите да се сдобият с играчките, които са имали (или не са могли да имат) като деца. А много любители са готови да вложат купища пари в редки винтидж играчки.

Играчката, която никога не стига до магазина

Rocket Fett, както понякога се нарича, е част от промоция за изпращане по пощата на американския производител на играчки Kenner. Компанията продава популярни играчки от сериите „Междузвездни войни“ и „Батман“.

Съгласно промоцията всеки, който представи доказателство за закупуване на четири екшън фигурки от „Междузвездни войни“, ще получи по пощата фигурка на Боба Фет с ракетна установка на гърба й.

От Kenner обаче се отказват да пласират играчката, тъй като тя носи рист от задавяне при децата. Част от екшън фигурките са спасени от служители на компанията, преди останалите да бъдат унищожени.

Търговецът на играчки Brian Rachfal, който представлява продавача в търга на Heritage, изчислява, че има около 100 ракетни модела от различни видове в обращение сред колекционерите на ретро играчки и любителите.

Някои дори стигат дотам, че следят бивши служители на Kenner, за да купят запазените от тях модели - упорита решимост, която е типична за много колекционерски пазари, на които междуличностните сделки все още царуват.

Куклите са за момичета, фигурките са за момчета

За разлика от предметите на изкуството или спорта, пазарът на колекционерски екшън фигури е само на няколко десетилетия, защото те съществуват едва от средата на 60-те години на миналия век.

Изпълнителният директор на Hasbro Дон Ливайн измисля термина „фигурка“ като маркетингов инструмент, защото „не можем да наречем тези неща кукли. Момчетата не искат да играят с „кукли“.“

Дори и днес експертите по играчки казват за CNN, че колекционерите на екшън фигурки са предимно мъже, много от които заети във финансите и развлекателната индустрия.

Пазарът „избухна“ през 70-те и 80-те години на миналия век с „Междузвездни войни“, „Господари на Вселената“ и „Трансформърс“.

До 90-те години възрастните, водени от носталгия, започнаха да търсят играчките, с които са израснали. Повишеното търсене — съчетано с факта, че беше рядкост да се намерят тези играчки в оригинални опаковки, тласна още по-нагоре цените на екшън фигурки в безупречно състояние. Тази тенденция продължава и днес.

Стойността на едно произведение се определя от неговата популярност сред колекционерите, състоянието му и колко често е вероятно да го намерите в оригиналната му опаковка.

Цената обикновено зависи от купувачите и продавачите при всяка сделка. При публичните търгове участниците в наддаването определят крайната стойност, докато експертите могат да дадат диапазон колко може да струва даден продукт. Но дори това може да се промени в зависимост от търсенето, наред с други фактори. През 2012 г., например, подобен Rocket Fett щеше да бъде продаден за 15 000 долара.

Артикулите с най-високи ценови етикети обикновено сменят собственика си при частни продажби.

Том Дерби, стратегически анализатор в Collectible Investment Brokerage, който удостоверява автентичността на колекционерски предмети от висок клас, казва пред CNN, че посредници при транзакции за около 10 милиона долара годишно.

Най-голямата частна продажба, в която някога е посредничил, е за фигура на Дарт Вейдър, прасирала се за малко под 1.2 милиона долара.