Lego се отказа от плановете си да прави известните си тухлички от рециклирани пластмасови бутилки. Според компанията, производственият процес ще бъде по-замърсяващ от настоящото производство на части на основата на петрол.

Гигантът стига до решението, за първи път съобщено от Financial Times Sunday, след като прекарва години в тестване на рециклиран полиетилен терефталат (PET) като по-благоприятна за климата алтернатива на акрилонитрил бутадиен стирен (ABS), който компанията използва в повечето от своите играчки.

Производителят се ангажира да влага само устойчиви материали в своите продукти до 2032 г., като преди две години представи прототип на тухличка, направен от рециклиран PET. Пластмасата идва от бутилки, които обикновено се използват за вода или сода, посочва CNN.

Оттогава обаче от Lego установяват, че производството на части от рециклиран материал ще изисква инвестиция в ново оборудване и ще включва повече стъпки, което ще доведе до повече замърсяване на планетата, отколкото традиционното производство, казва говорител на компанията.

Ходът на Lego подчертава предизвикателството, пред което са изправени компаниите, опитвайки се да адаптират своите продукти и процеси към климатичната криза.

„Решихме да не напредваме в производството на тухлички от рециклиран PET след повече от три години тестове, тъй като открихме, че материалът не намалява въглеродните емисии“, казва говорителят.

Тестовете установяват още, че рециклираната пластмаса не е толкова издръжлива и безопасна, като ABS. Тя не притежава „силата на съединител“, която позволява на тухличките да се сглобяват и разглобяват лесно.

Въпреки това Lego остава „напълно ангажирана да прави части от устойчиви материали до 2032 г.“ Рециклираният PET е само един от стотиците материали, които компанията тества като потенциален заместител на ABS.

Всичко това е част от усилията на Lego да намали въглеродните си емисии с 37% до 2032 г., в сравнение с нивата от 2019 г.