Американският технологичен гигант Apple постави началото на нова ера за компанията с въвеждането на първите генеративни AI функции за iPhone, предава CNN.

На своята годишна световна конференция за разработчици в понеделник тази седмица компанията представи първата група инструменти, задвижвани от т. нар. „Apple Intelligence“ - от персонализирани Genmoji (генерирани от AI емотикони на Apple) до значително по-интелигентната асистентка Siri, която може да отговаря на различни въпроси относно вашия график и работните ви задачи.  

Още повече AI

Компанията обяви и партньорство със създателя на ChatGPT - OpenAI, за захранване на новите функции. Apple наблегна на поверителността и сигурността на данните по време на своята презентация, отбелязвайки, че повечето функции на AI ще се извършват на самия телефон и ще се избегне в максимална степен споделянето на личните данни на отдалечени "облачни" сървъри.

Големият тласък към AI може да стимулира растежа на продажбите и услугите на iPhone за години напред, тъй като потребителите сега изчакват по-дълго, преди да "ъпгрейднат" своите устройства, а несигурната икономическа среда ограничава търсенето, особено в Китай. 

Компанията е изправена и пред регулаторен контрол във Вашингтон, а преди няколко дни беше изпреварена от производителя на чипове Nvidia като втората по големина публична компания в САЩ.

От Apple посочиха, че са впечатлени от генеративните AI инструменти, които вече са на пазара, но искат да ги направят по-лични с оглед на поверителността. Главният изпълнителен директор Тим Кук заяви:

"Докато се стремим да вградим тези невероятни нови възможности, искаме да гарантираме, че резултатът отразява принципите в основата на нашите продукти. Технологията трябва да бъде достатъчно мощна, за да им помогне с най-важните неща, но и да бъде дълбоко интегрирана в техните продуктови изживявания".

Apple не винаги е сред първите играчи, които приемат и интегрират нововъзникващите технологии. Компанията обикновено проучва, разработва и се стреми да усъвършенства нови технологии в продължение на години, преди да ги включи в продуктите си, но скоростта, с която светът възприема генеративния AI, може би ускоряване нуждата от бързо представяне на смартфон с най-модерната технология. 

Новата Siri 

Apple възприема генеративния AI чрез Siri - виртуалния асистент на компанията, който по същество се превръща в чатбот за iPhone.

Siri ще може да изпълнява специфични задачи, като припомняне на снимка, направена преди години на устройството, отговаряне на подробни запитвания за времето, новините или любопитни факти.

Тя може също така да изпълнява и по-сложни задачи, като например да отговаря кога каца самолетът на майката на потребителя, като анализира информация, изпратена преди това в имейл. С течение на времето може да научи предпочитанията ви и да реагира по съответния начин.

Това не е много по-различно от нещата, които някои конкуренти вече са въвели в генеративните си инструменти. Освен това Siri вероятно ще се адаптира автоматично и безпроблемно към потребителите въз основа на глас, аудио и естествен език, заедно с изображения и контекстуални знаци.