Въпреки че пътуващите със самолет често предпочитат места в задната част на машината, този избор може да не е най-добрият вариант при турбуленция.

В края на май 2024 г. пътник, летящ на борда на Boeing 777 от лондонското летище Хийтроу до Сингапур, почина от сърдечен удар след 19 секунди на екстремна турбуленция.

73-годишният британец Джеф Кичън загина по време на полет SQ321 на Singapore Airlines, когато самолетът снижи рязко височина, изминавайки 54 метра за 4.6 секунди. Китчън беше единственият починал пътник, но други, включително членовете на екипажа, бяха сериозно ранени по време на сутрешния полет на 21 май.

След нарастването на плашещите епизоди на турбуленция много авиационни експерти дадоха съвети кои са най-добрите места в самолета при нестабилен полет.

„Често пътуването в задната част на самолета е по-нестабилно, но в зависимост от движението на въздуха, то може да се чувства различно“, обяснява капитанът на American Airlines Денис Таджер пред Fox Business.

„Крилата са по-близо до центъра на тежестта на самолета. Следователно, ако седите близо до тях, вероятно ще чувствате турбуленцията по-слабо, отколкото ако сте близо до опашката на самолета, където тя се усеща най-много.“

Въпреки това, използването на предпазен колан по време на полета е най-безопасно, според Таджер.

„Поставянето на предпазния колан е разликата между безопасността или нараняването“.

За тези, които се интересуват от най-доброто място за сядане при турбулентен полет, авиационният репортер за The Points Guy Дейвид Слотник отбелязва, че тези съвети важат главно за ситуации на лека турбуленция.

  • „Разликата се усеща най-вече при по-лека турбуленция и може да е полезно да заемете някое от тези места, ако ви прилошава при пътуване или изпитвате тревожност“.

Освен Таджер и Слотник, пилот в TikTok дава препоръки къде да седнете, ако се притеснявате от турбуленция. В публикация от май 2023 г. Джими Никълсън предлага на последователите си да избягват задната част на самолета.

„В предната част на самолета по-малко ще страдате от турбуленция. Задната част люлее повече. А ако се чувствате зле, докато летите, погледнете през прозореца и се взирайте в хоризонта“.