През 2016 г. бижутерът Оливия Йънг от Ouroboros продаде пръстен с червен шпинел за $7700. Миналата година застрахователната компания изплати на клиента $38 400, за да го замени.

Експертите казват, че популярността и стойността на този пренебрегван досега скъпоценен камък расте стремглаво, тъй като колекционерите гледат отвъд така наречената „Голяма четворка“ (диаманти, изумруди, рубини и сапфири) за по-достъпни, нишови скъпоценни камъни, които може да са доста хитра инвестиция.

Срещани в Шри Ланка, Мианмар, Виетнам, Афганистан, Таджикистан и някои африкански страни, шпинелите се предлагат в различни цветове - от ярко синьо, розово и червено до тъмно сиво, зелено и лилаво.

Докато не бъдат правилно идентифицирани през 18 век, червените шпинели се наричат ​​рубини. 170-каратовият рубин, наречен Черния принц и разположен в предната част на Имперската държавна корона, част от Бижутата на Британската корона, всъщност е шпинел.

През 2015 г. аукционна къща Bonhams продаде 50.13-каратовия шпинел Хоуп на рекордната цена от $1.22 млн. — над шест пъти повече от оценката му, помагайки за катапултирането на камъка в общественото съзнание.

„В исторически план шпинелите са смятани за по-малко важни и следователно по-достъпни, но те стават все по-желани“, казва Дженифър Тонкин, съръководител на отдела за бижута на Bonhams. Тя отбелязва, че най-търсени от ценителите са розовите шпинели от Бирма и Таджикистан.

Рахул Кадакиа, международен ръководител по бижутата в Christie’s, се съгласява, че розовите и лилавите шпинели ще продължат да поскъпват и споделя, че фините екземпляри се продават за до 25 000 долара за карат.

„Ескалиращите цени на Голямата четворка принудиха купувачите да проучат нетрадиционни алтернативи“, посочва той, но добавя, че високата оценка на наситените цветове на шпинелите не е ново явление.

„В крайна сметка, те са били едни от любимите скъпоценни камъни на моголските владетели.“

Въпрос на етика

Базираната в Лондон бижутерка Лили Габриела включва шпинели в безброй нюанси в своите уникални колекционерски изделия. Тя регистрира забележителен ръст в цената им, което отразява „както тяхната естетическа привлекателност, така и тяхната рядкост“. Габриела добавя, че шпинелите „често се добиват при операции в малък мащаб, причиняващи по-малко етични проблеми, в сравнение с други камъни“.

Чарлз Абушар, директор на Abouchar SA - базиран в Женева дилър на скъпоценни камъни, казва за CNN, че нарастващото търсене на цветни скъпоценни камъни е довело до недостиг на качествени екземпляри, повишавайки цените.

„Тъй като рубините, сапфирите и изумрудите станаха много скъпи и оскъдни, хората започнаха да купуват други скъпоценни камъни, които преди бяха по-достъпни, което доведе до значително покачване на цените. През последното десетилетие търсенето на шпинели и турмалини Параиба се е увеличило стабилно.“

Първоначално открит през 80-те години на миналия век във вече изчерпаната мина в бразилския щат Параиба, този някога нишов сорт турмалин е отличителен със своя електриково тюркоазен цвят, резултат от следи от мед. Експертите твърдят, че само един турмалин Параиба се добива на всеки 10 000 диаманта - и докато подобни нюанси се срещат в Мадагаскар, недостигът на бразилски камъни доведе до скок в цените.

В Bonhams Тонкин казва, че цените на висококачествените турмалини Параиба са достигнали 75 000 долара за карат през 2022 г., в сравнение с 4 800 долара за карат през 2009 г.

Роберто Богосян, управляващ съдружник на бижутерската къща Boghossian, добавя, че цената на турмалините от този вид се е удвоила през последните три до пет години, което той отдава на тяхната „рядкост, красота и трайна привлекателност“, описвайки неоновия им блясък, като „освежаваща алтернатива на по-традиционните скъпоценни камъни.

Моти Фердер, основател на Lugano Diamonds, започва да работи с турмалини Параиба преди повече от 20 години. „Има неоспоримо привличане към тях – те са много редки и абсолютно хипнотизиращи“. Фердер предвижда продължаващ ръст в стойността, тъй като търсенето се увеличава, а предлагането намалява, „което го прави един от най-желаните и ценени скъпоценни камъни на пазара“.

Какво се случва, ако нямате възможност да придобивате Параиба? Оливия Йънг купува възможно най-много турмалини от Афганистан, защото тези по-нови находища предлагат „невероятно красив двухромен материал, който е синьо-зелен в една посока и тревистозелен на 90 градуса“, ​​описвайки ги като „най-изящните и жизнени скъпоценни камъни, които някога съм виждала“.

Гемологът и основател на Minka Jewels Луси Кроутър също счита синьо-зелените турмалини за подходящ избор за ценители, тъй като лично ги е открила в Индия преди 15 години. „Тези невероятно живи, чисти скъпоценни камъни наистина раздвижиха нещо в мен“, обяснява тя.

Сега тя намира висококачествени образци за нетрадиционни годежни пръстени и други бижута.

„Тъй като диамантите, отгледани в лаборатория, стават все по-популярни, цветните камъни са чудесен избор за тези, които искат да се откроят и да имат нещо естествено, което също е уникално.“

Кроутър и Йънг са решени да убедят клиентите си, че в живота има нещо повече от Голямата четворка. „Вярвам, че като цяло турмалините от висококачествен материал и със значителни размери ще излетят до небето“, казва Йънг. „Има ограничено количество от невероятния материал и той е изключително красив, така че предвиждам само експлодираща популярност.“