Акрополът - една от най-известните забележителности на Гърция, беше затворен за туристи през най-топлата част от деня вчера, докато гореща вълна завладя столицата на страната.

Популярният туристически обект, който привлича посетители от цял ​​свят, не приемаше посетители между 12 и 17 ч. местно време, когато температурите скочиха над 40 градуса по Целзий, съобщава CNN.

Построен на стръмен скалист хълм, обектът е особено изложен на жегата. Туристите, чакащи на опашки да влязат и излязат от атракцията, получават малко защита от палещото слънце.

Затварянето на Акропола се превърна в годишна тенденция, тъй като Гърция - заедно с много други европейски страни, продължава да преживява особено горещи лета.

През юли миналата година обектът също затваряше между 12 и 17 часа, в опит работниците и посетителите да бъдат защитени от жегите. Властите изградиха заслони, а полицията и службите за спешна помощ оказваха съдействие на туристите, пострадали от горещините.

Настоящата гореща вълна в региона изглежда ще продължи и днес, според Гръцката национална метеорологична служба, която издаде оранжево предупреждение за горещини - второто най-сериозно.

Високите температури пораждат опасения за едно много горещо лято, което предстои в части от Европа, увеличавайки рисковете от опустошителни горски пожари и застрашавайки здравето на хората.

Жегата е едно от най-смъртоносните природни явления, като повече от 61 000 души загинаха по време на рекордната лятна гореща вълна в Европа през 2022 г.

Комбинацията от причиненото от човека изменение на климата и появата на естествения климатичен феномен Ел Ниньо помогна за повишаване на температурите миналото лято до рекордни нива в части от Европа - най-бързо затоплящия се континент на планетата.

Но дори на фона на отслабването на Ел Ниньо учените са ясни - дългосрочната тенденция на глобално затопляне означава, че горещите вълни ще стават по-чести и по-тежки.